Hankepäällikkö Heidi Hummelstedt on ”Vuoden Gunnar 2022” kunniamaininnan saaja!
KulturÖsterbottenilla työskentelevä hankepäällikkö Heidi Hummelstedt on ”Vuoden Gunnar 2022” kunniamaininnan saaja. Stundarsin museon perustaja Gunnar Rosenholmin hengen mukaisesti hän on herättänyt mielenkiintoa paikallista historiaa kohtaan ja tehnyt sen saavutettavaksi kaiken ikäisille.
Kun kansakoulun opettaja ja museomies Gunnar Rosenholm kirjoitti teoksen ”Solf sockens historia I” vuonna 1965, oli se monin tavoin uraauurtava. Se oli helposti luettava, mukaansatempaava ja runsaasti kuvitettu. Gunnar käytti usein tavallisten ihmisten kertomuksia ja liitti ne laajempaan asiayhteyteen.
Tämän vuoden kunniamaininnan saajalla on jännittävä yhteys Gunnar Rosenholmiin, sillä hän kirjoitti pro gradu -tutkielmansa Gunnarin työstä ja myös haastatteli häntä motiiveista perustaa Stundars. Heidi Hummelstedt on vuosien aikana työskennellyt useissa museopedagogisissa ja paikallishistoriallisissa hankkeissa. Niissä hän on tuonut esille pohjanmaalaista historiaa helposti ymmärrettävällä ja houkuttelevalla tavalla uusien formaattien ja median kautta. Hankkeet ovat esimerkillisesti osallistaneet niin asukkaita, asiantuntijoita kuin kulttuuriorganisaatioita Pohjanmaan kaikissa 14:ssä kaksikielisessä kunnassa. Tuloksena on esimerkiksi opetusmateriaalia, verkkosivustoja, filmejä ja podcastejä. Medeltiden 3.0 -hankkeessa otetaan askelia kohti lisätty todellisuus -sovelluksia (AR-sovelluksia) ja pelinkehitystä
Vaasalainen Heidi Hummelstedt on suorittanut filosofian maisterin tutkinnon etnologiassa Åbo Akademissa ja opiskellut museologiaa Leicesterin yliopistossa Englannissa. Hän työskentelee hankepäällikkönä KulturÖsterbottenilla, joka on osa Svenska Österbotten koulutus- ja kulttuurikuntayhtymää. Hän on työskennellyt myös Pohjanmaan museossa ja Vaasan maakunta-arkistossa.

Vuoden Gunnar palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 Stundarsin museon perustajan Gunnar Rosenholmin (1912–1999) syntymän 100-vuotisjuhlan yhteydessä. Palkinto annetaan henkilölle, ryhmälle tai järjestölle luovasta ja inspiroivasta työstä Stundarsin ja Rosenholmin hengessä. ”Hengellä” ymmärrämme laajasti työtä korjausrakentamisen, käsityön, museopedagogiikan tai kuvataiteen alalla.