info@stundars.fi

Toppatäkki

Punainen toppatäkki jossa on harmaa flanellivuori.

Punainen toppatäkki jossa on harmaa flanellivuori.

Kuukauden esine on sinänsä liian nuori Stundarsin museokokoelmiin, ja museolla on jo useita samanlaisia esineitä luetteloituina kokoelmissaan. Esittelemisen arvoisen esineestä tekee kuitenkin se että tiedämme melko paljon sen syntyhistoriasta, lahjoittaja on lapsuudessaan ollut mukana valmistusprosessissa.

Esine on käsintehty kirkkaan punainen toppatäkki jossa on harmaa flanellivuori, se on kooltaan 160 x 200 cm. Tikkaus, joka pitää koossa täkin kolme kerrosta (päälliskangas, toppaus, vuorikangas), on ommeltu niin että reunaan muodostuu leveä kehys ja täkin keskiosaan muodostuu vinoruutu-verkko.

Täkki on peräisin lahjoittajan Gun-Gerd Vikströmin lapsuudenkodista Leek’n tilalta Voitilasta (Mustasaari) ja se on tehty 1950-luvun alussa. Hänen vanhempansa olivat Gerda ja Evert Sandelin. Äiti Gerda oli ahkera käsityöihminen, hän kutoi päälliskankaan itse kahtena kaistaleena. Lanka tehtiin omien lampaiden villasta. Gerda kehräsi aina paksummat langat itse, mutta päälliskankaan ohut lanka on konekehrättyä, luultavasti Ähtävällä. Lanka värjättiin kotona; Gerda teki useita kokeiluja ennen kuin oli tyytyväinen värisävyyn.

Perheen lähin naapuri oli Alexandra Finne joka hoiti kylän puhelinkeskusta. Alexandra syntyi 1899 ja eli 1970-luvulle. Lisätienestinä hän ompeli täkkejä muille. Lahjoittaja muistaa että Alexandra usein pyysi naapurilapsia apuun kun oli aika levittää täkkien toppausvanu. Täkkejä tikatessa käytettiin apuna täkkipuuta, kehikko täkki pingotettiin. Siinä oli helppo viedä neula suoraan kerrosten läpi, sekä ylhäältä että alhaalta.

Alexandra ja Gerda ompelivat yhdessä useita täkkejä perheelle, tämä on kuitenkin ainoa säilynyt yksilö. Perheen lapset olivat myös mukana auttamassa. Hauska yksityiskohta, muuten säntillisesti tikatussa täkissä, on pieni alue jossa tikit ovat hieman vinossa ja epätasaiset; ehkä lapsen ensimmäinen tikkauskokeilu? Harmaa flanellinen vuorikangas on ostettu. Täkin toppaus on luultavasti harmaata lumppuvanua, valkoinen pumpuli oli hienompaa – mutta sitä oli vaikea saada sodanjälkeisinä vuosina. Punainen päälliskangas on käännetty reunan yli ja kiinnitetty vuoriflanelliin.

Täkki on erittäin hyvässä kunnossa. Toppatäkit valkoisine pitsilakanoineen valloittivat pohjalaisten maalaistupien sängyt hiljalleen 1800-luvun lopusta alkaen. Vällyjä käytettiin kuitenkin vielä pitkää, ainakin kylmänä vuodenaikana.