Temadagar och museitorsdagar

Under sommarens Temadagar kommer vi att lyfta fram ett specifikt tema varje dag.
Genom guidningar, utställningar och små arbetsstationer kan man bekanta sig med den aktuella dagens tema. Program om Temadagar sommaren 2021 kommer senare.  

Museitorsdagar Höst 2020 Program

22.10.2020 Ulldag Länk till dokumentation från ulldagen
Vi ser på ullens resa från klippning till färdig produkt. Ullens unika egenskaper lyfts fram och vi delar ut tips på hur man kan sköta sina ullplagg så att de hålls fina och håller längre. Kardorna och spinnrocken står framme och den som vill får prova spinna garn under handledning. Om man har frågor om gamla spinnrockar kan vi svara på många av dem. Nåltovningsstation för de kreativa erbjuds också.  

29.10.2020 Äldre tiders ljuskällor Länk till dokumentation från ljusdagen
Inför det kommande veckoslutets Allhelgona bekantar vi oss med olika ljuskällor man använde förut, som till exempel lyspärtor och oljelampor. Vi testar hur bra en lyspärta fungerar och besökare kan göra en egen lykta av en rova. Vi diskuterar kring de traditioner
som är förknippade med Allhelgona.

5.11.2020 Svenska dagens traditioner
Vi lär oss om historia och traditioner kring svenska dagen.

12.11.2020 Bondstugornas interiörer Länk till dokumentation från interiördagen
Vi bekantar oss med bondstugornas interiörer, hur de såg ut tidigt 1900-tal och hur de är inredda idag. Hur såg en typisk interiör ut i en österbottnisk stuga? Vilka färger var vanliga och när började tapeter användas samt hurudana var de? Vilka möbler och föremål användes samt hur var de placerade i stugan. Vi visar fotografier på inredningar i österbottniska hus från tidigt 1900-tal men även från traditionella miljöer idag.

10.12.2020 Gammaldags jultraditionerhttps://www.youtube.com/watch?v=Qz9wE52nQUw
Länk till dokumentation från jultraditioner

Vi diskuterar kring jultraditioner som fanns förut. Vi kommer bland annat ta upp vilka traditioner som hörde ihop med julen, juldekorationerna och maträtterna samt julklappar.

STUNDARS INFOR JUL, länk till kortfilm

GAMMALDAGS JULBAKNING med barn, kortfilm https://www.youtube.com/watch?v=NjpHjBqs5oA

GAMMALDAGS JULDEKORATION med barn, kortfilm https://www.youtube.com/watch?v=kphAWEOS_8s