Temadagar och museitorsdagar

Under sommarens Temadagar kommer vi att lyfta fram ett specifikt tema varje dag.
Genom guidningar, utställningar och små arbetsstationer kan man bekanta sig med den aktuella dagens tema. Program om Temadagar sommaren 2021 kommer senare.  

Museitorsdagar Vinter och Vår 2021 Program

25.3.2021 Berättelser om fattigdom

Hurdant var livet för en fattig backstugusittare i Solf vid sekelskiftet 1800-1900? Var i Solf bodde backstugusittarna, hurdant var deras liv och vad livnärde de sig på? En kort återblick på fattigdom i Österbotten. Berättelser om fattigdom pdf


Bild:  Backstuga, ”Bärimossos”, på Mobacken i Östersolf, byggd av byalaget åt Maria Thors, ”Bäri-Maj” eller ”Bärimosson”, som står i dörröppningen.  Från bok Gunnar Rosenholm: Mitt Solf; en bok om Solfbygden och Stundars hanverkarby. Vasa 1987, s. 75. 

11.2.2021 Pulkabacke och långt lin

I en kort video museiamanuens Susanne Lagus berättar om fastlagstraditioner och visar Stundars pulkabacke till småbarn: https://www.youtube.com/watch?v=EpX4MbnUMEk  

Här finns du en pdf-presentation, som berättar om linberedning från växt till tyg i början av 1900-talet i Österbotten och Finland: Pellavanhistoriaa_sv_pdf

Foto: Linberedning i Pörtom 1912. Personer från vänster systrarna Emma, Hulda och Sofia Engman (Ahlholm) samt systrarna Hilda och Sofia Ahläng (Nygård) från ”Langeenje” (Långäng) i norra Pörtom (nuvarande Malax). SLS.

28.1.2021 Upp och hoppa, ut och leka!

Förr i tiden var barn och unga mycket utomhus året runt. På vintern lekte man vinterlekar där man använde snön för att markera områden, stigar och bon samt till annat som behövdes för lekarna. Hitta ett trevligt uteområde, som exempelvis den egna gården, en uteplan eller annat lämpligt ställe som ni känner till.  På Stundars stora museiområde får man också komma och leka gratis.

Trevliga lekstunder!

Video till Varglov lek på Stundars YouTube kanal:

Amanuens Susanne Lagus berättar om leken. Lekande barn på video: Minéa, Mathilda, Madison, Adelina och Aron. Filmare: Kim Blåfield från Projektet Boden Live vid Yrkesakademin i Österbotten

Anvisning till lek Vargloven: Vargloven_anvisning_sv

Anvisning till lek ”Koka!” eller ”Ut och In”: Koka_beskrivning_sv

Anvisning till lek ”Dra blindbock”: Dra blindbock_beskrivning_sv

Ekrem, Carola, 1997: ”Vi leder en blindbock till kungens bord”.  Lekar från Svenskfinland. Helsingors: Vargloven, s. 19-21: Upptecknad 1937 efter Alvar Enberg 27 år, Molpe Korsnäs. Leken har upptecknats i Nyland och Österbotten  och dess namn har varierat på olika orter. I Sideby och Bromarv har den t.ex. haft namnet Koddase, i Österbotten Rävringen och i Ingå Springa varg. Leken har i Sverige b.la namnet Rävkula, Ringvarg och Julkuse. I USA heter den Sheep and wolf och på finska heter den Susisilla. SLS 487a, 2.

Stundars friluftsmuseum: ”Upp och hoppa, ut och leka!” Gamla vinterlekar, beskrivningar (pdf) och video på museets YouTube kanal. Idé museipedagog Pia Timberg. Sammanställt av Pia Timberg & amanuens Susanne Lagus.

Museitorsdagar Höst 2020 Program

22.10.2020 Ulldag Länk till dokumentation från ulldagen
Vi ser på ullens resa från klippning till färdig produkt. Ullens unika egenskaper lyfts fram och vi delar ut tips på hur man kan sköta sina ullplagg så att de hålls fina och håller längre. Kardorna och spinnrocken står framme och den som vill får prova spinna garn under handledning. Om man har frågor om gamla spinnrockar kan vi svara på många av dem. Nåltovningsstation för de kreativa erbjuds också.  

29.10.2020 Äldre tiders ljuskällor Länk till dokumentation från ljusdagen
Inför det kommande veckoslutets Allhelgona bekantar vi oss med olika ljuskällor man använde förut, som till exempel lyspärtor och oljelampor. Vi testar hur bra en lyspärta fungerar och besökare kan göra en egen lykta av en rova. Vi diskuterar kring de traditioner
som är förknippade med Allhelgona.

5.11.2020 Svenska dagens traditioner
Vi lär oss om historia och traditioner kring svenska dagen.

12.11.2020 Bondstugornas interiörer Länk till dokumentation från interiördagen
Vi bekantar oss med bondstugornas interiörer, hur de såg ut tidigt 1900-tal och hur de är inredda idag. Hur såg en typisk interiör ut i en österbottnisk stuga? Vilka färger var vanliga och när började tapeter användas samt hurudana var de? Vilka möbler och föremål användes samt hur var de placerade i stugan. Vi visar fotografier på inredningar i österbottniska hus från tidigt 1900-tal men även från traditionella miljöer idag.

10.12.2020 Gammaldags jultraditionerhttps://www.youtube.com/watch?v=Qz9wE52nQUw
Länk till dokumentation från jultraditioner

Vi diskuterar kring jultraditioner som fanns förut. Vi kommer bland annat ta upp vilka traditioner som hörde ihop med julen, juldekorationerna och maträtterna samt julklappar.

STUNDARS INFOR JUL, länk till kortfilm

GAMMALDAGS JULBAKNING med barn, kortfilm https://www.youtube.com/watch?v=NjpHjBqs5oA

GAMMALDAGS JULDEKORATION med barn, kortfilm https://www.youtube.com/watch?v=kphAWEOS_8s