info@stundars.fi

Stundars teemapäivä: Historialliset maisemat

Stundars teemapäivä: Historialliset maisemat, Torstai 21.7. klo 11-16

Historiallisten maisemien teemapäivänä tutustumme siihen, miten ympäristömme on muuttunut ja miten ihminen on siihen vaikuttanut.

Päivän ohjelmassa on muun muassa maisemaopastus ja puutarhakierros asuinalueella. Lisäksi Sulvan keskustassa sijaitseva Pitäjänmakasiini on auki. Makasiinissa on esillä maaseutukulttuuriin liittyvää esineistöä. Torstaina on myös harvinainen tilaisuus päästä tutustumaan Sulvan kirkon kellotapuliin ja tutkailemaan kylää ja sen ympäristöä yläilmoista!

Puutarhakierroksella oppaana on puutarhamestari Kaj Löfvik, jonka johdolla tutustutaan perinteisiin kasveihin ja yhteen Stundarsin asuinalueen puutarhaan. Maisemaopastuksella kuljetaan oppaan johdolla Stundarsista Sulvan kirkolle. Käymme läpi, miten ympäristö ja maisema on vuosisatojen aikana muuttunut ja millainen on ihmisen vaikutus. Maisemaopastus päättyy Sulvan Pitäjänmakasiinille, jossa osallistujat voivat itsekseen tutustua makasiinin paikallista maaseutukulttuuria esittelevään näyttelyyn ja käydä kellotapulissa.

Puutarhakierros ja maisemaopastus alkavat info-kioskilta. Opastuksille pääsee mukaan Stundarsin normaalilla sisäänpääsymaksulla. Makasiini ja kellotapuli ovat auki kaikille kiinnostuneille kello 12–15 (ei pääsymaksua). Tällöin paikalla on myös Stundarsin opas. Makasiinissa on lapsille peli, josta voi saada pienen palkinnon!

Sekä makasiini että kellotapuli ovat valitettavasti esteellisiä rakennuksia. Kellotapulissa on vanhat, mutta hyväkuntoiset puiset portaat. Vierailijat kiipeävät torniin omalla vastuullaan ja kehotamme olemaan varovaisia tapulissa liikkuessa. Makasiinin ovella on portaat, joissa on muutama askelma. Ensimmäisessä kerroksessa on korkeita kynnyksiä ja lattian hirsirakenteita. Toiseen kerrokseen johtavat hyväkuntoiset, mutta jyrkähköt puiset portaat.

Ohjelma:
12.00-15.00 Sulvan pitäjänmakasiini ja kirkon kellotorni auki
12.00 Maisemaopastus (suomeksi), kesto vajaa 1h, opas Stundarsin konservaattori Saana Lind
13.00 Puutarhakierros (ruotsiksi), kesto vajaa 1h, opas puutarhamestari Kaj Löfvik
14.00 Maisemaopastus (ruotsiksi), kesto vajaa 1h, opas puutarhamestari Maria Blomberg
15.00 Puutarhakierros (suomeksi), kesto vajaa 1h, opas puutarhamestari Kaj Löfvik