info@stundars.fi

Saapasvarren lesti ”jatsarit”

Lesti on valmistettu käsin puusta ja koostuu kolmesta erillisestä osasta. Se on tehty hirrestä, jonka halkaisija on n. 12,5 cm ja pituus n. 43 cm. Hirsi on halkaistu kahdeksi puolikkaaksi pituussuunnassa, ja se kapenee hieman toista päätä kohti.  Päähän on leikattu syvä vinoruutuinen kuviointi. Lestin kolmas osa on litteä lauta, jossa on kapea kädensija toisessa päässä. Laudan kapeamman pään sivuissa on voimakas sahaterä-kuviointi.

 

Saapasvarren lestiä on käyttänyt suutari valmistaessaan nk. ”jatsareita”.  Jatsarit ovat miesten nahkaiset saappaat, joiden varren alaosassa on rypytys. Kurtut on muotoiltu niin, että niistä muodostuu vinoruutuinen kuviointi, joka muistuttaa haitarin paljetta. Saapasmalli oli yleisesti käytössä 1920 – 50-luvuilla. Valmistaessaan jatsarin varren, suutari ompeli ensin takasauman niin että nahka muodosti sylinterin. Liotettu nahka oli pehmeää ja venyvää, lestin puolikkaat työnnettiin varteen, ja lauta jossa kädensija niiden väliin lukitsemaan puolikkaat paikalleen. Nahan kuivuttua, varren alaosaan muodostui pysyvä salmiakki-kuvioinen rypytys.

 

Saappaat ovat saaneet nimensä jazz-musiikin mukaan, joka rantautui Suomeen 1920-luvulla. Aluksi ”jatsarit” olivat eräänlaiset kevyet saappaat joissa pystyi tanssimaan senaikaisia muotitansseja. Jatsarien kulta-aikaa miesten arki-saappaina oli sodan jälkeen vielä 1950-luku. Jatsarien kanssa käytettiin pussihousuja, eli ratsuhousuja, jotka ovat reisien kohdalta leveitä ja lahkeiden suusta hyvin kapeita. Jatsarit tunnetaan eräin paikoin Suomea nimityksillä haitarisaappaat, ajurinsaappaat, kurttusaappaat tai poimuvartiset saappaat.

 

Saapasvarren lestin on lahjoittanut Stundarsille suutari Arne Laingren (1925 – 2006). Arne syntyi ja asui Sulvalla, mutta hänellä oli suutarinverstas Vaasassa.  Arnen isä, August Laingren (1880 – 1953) joka syntyi Laihialla, oli myös ammatiltaan suutari. August oli aikanaan ostanut lestin vanhalta laihialaiselta tai isokyröläiseltä suutarilta.

 

Teksti: Annika Harjula-Eriksson