Stundars ja rakennusperintö

Stundarsin ulkoilmamuseon rakennusperintötyön päätehtävänä on huolehtia museon kokoelmiin kuuluvista taloista. Museoalueella on lähes 70 puurakennusta, joista suurin osa on rakennettu Pohjanmaalla 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella. Kokoelmiin kuuluu pohjalaisia paritupia ja yksittäisiä asuintaloja, aittoja, käsityöläistaloja ja -verstaita sekä muutama suurempi kaupunkitalo.

Museota ympäröivällä asuinalueella on lisäksi runsaat 100 perinnetaloa. Sekä museo- että asuinalueella olevat puutalot on 1970-luvulta lähtien siirretty muualta niiden nykyisille paikoille.

Projekti- ja hanketoiminnan kautta Stundars voi jakaa tietoa rakennusperinnöstä asiakkaille.

Huhtikuussa 2020 Stundarsin museossa on alkanut Leader-kehittämishanke ”Komeat pohjalaiset talot”. Lue lisää hankeesta täältä.

Leader Kehittämishanke ”Vanhat rakennukset ja ympäristöt – kestävä voimavara Pohjanmaalle” (2018-2019) Projektiraportin linkki

Projektiemme puitteissa on kuvattu useita filmejä rakennusten kunnostukseen ja rakennusperintöön liittyen. Löydät nämä videot alta ja Stundarsin YouTube-kanavalta.

Myllärin ulkohuussi

Myllärin ulkohuussi

Julkaisemme uuden filmin, joka kertoo museoalueen Myllärin ulkokäymälän entisöinnistä. Ulkokäymälä, tai ulkohuussi, on rakennettu n. vuonna 1880 ja se on alun perin sijainnut Yttermalaxissa. Syksyllä huomasimme, että pienen rakennuksen lahot osat vaatisivat toimenpiteitä. Stundarsin rakennusvastaava Eddie Österåker laittoi yksinkertaiesti koko puurungon paloihin joulukuussa 2019. Hän korjasi ja paikkasi kaikki lahonneet osat työstäen niitä Käsityöläistalon verstaalla. Tammikuussa 2020 rakennus koottiin uudelleen oikealle paikallaan Myllärin mäelle. Ulkokäymälä sai myös uuden tuohikaton. Filmin suunnitteli, kuvasi ja editoi Susanne Granberg. Ruotsinkielinen puhe, suomenkielinen teksti.

Ruokokattoprojekti

Ruokokattofilmi, osa 1, ruotsinkielinen

Ruokokattofilmi osa 2, suomenkielinen puhe, ruotsinkielinen teksti

Stundarsin museo Mustasaaressa järjesti maaliskuussa 2020 seminaarin perinteisistä pohjalaisista ruokokatoista. Ruokokatot ovat kestäviä ja niillä on paljon hyviä ominaisuuksia. Siitä huolimatta perinteisiä ruokattoja näkee enää harvoin ja taito niiden tekemiseen on unohtunut. Toivomme, että voimme innostaa muita museoita, kyläyhdistyksiä ja järjestöjä elvyttämään ruokokattoperinnettä. Kesällä 2020 Stundarsin karjamajan navettaan tehtiin uusi ruokokatto.

Asuintalon restaurointi

Asuintalon restaurointi

Tapaamme Lena ja Markus Storgårdin luona Mustasaaren Sepänkylässä ja saamme tutustua heidän korjaushankkeeseensa. Videofilmi on tehty Leader kehittämishankkeen ”Härliga hus i Österbotten – Komeat pohjalaiset talot” toimesta, jonka tavoitteena on muun muassa jakaa tietoa ja neuvontaa rakennusperinnön hoidosta. Kuvaus ja ohjaus: Kim Blåfield, Boden Live -hanke, lokakuu 2020. Ruotsinkielinen puhe, suomenkielinen teksti.

Kosolan talon restaurointi Lapualla

Kosolan talo

Informatiivinen filmi Kosolan talon restauroinnista Lapualla. Suomenkielinen, tekstitys ruotsiksi. Filmi on osa “Komeat pohjalaiset talot” -hanketta.

Ikkunankunnostus

Ikkunankunnostus

Ikkunoita on runsaasti erilaisia ja niissä on käytetty eri tekniikoita ja materiaaleja. Ikkunoiden kunnostukseen on monia tapoja, mutta yksi periaate on tärkeä: korjaa vain se mikä on välttämätöntä. Tekstitys ruotsiksi ja suomeksi.

Perinteiset tuulimyllyt Suomessa

Tuulimyllyt Suomessa

Stundarsin Komeat pohjalaiset talot -projektin puitteissa järjestettiin Euroopan kulttuuriympäristöpäivien 2020 yhteydessä arkkitehti Kirsti Hornin luento ”Perinteiset tuulimyllyt Suomessa – rakenne ja toimitapa”.