KORJAUSRAKENTAJAN KYMMENEN KÄSKYÄ

1. HUOLLA JA SÄILYTÄ. Korjaa, parsi ja entistä – ennemmin kuin uudista.

2. ANNA ITSELLESI AIKAA – POHDI JA TUNNUSTELE. Jos mahdollista, asu talossa – vaikkakin vain vähän aikaa, ennen kuin aloitat talon työstämisen.

3KÄYTÄ VANHOJA, PERINTEISIÄ MATERIAALEJA JOTKA KESTÄVÄT. Aidot materiaalit kestävät ajan hammasta. Älä korjaa kunnossa olevaa!

4. SÄILYTÄ TALON ARVO. Muista, että talon historiallinen arvo säilyy rakennuksessa, valituissa materiaaleissa. Ota selvää, minkä näköinen talo oli ennen.

5. TEE RATKAISUJA, JOTKA VOIDAAN TEHDÄ UUDELLEEN. Mikään korjaus ei ole viimeinen, vaan tärkeä osa talon elämää ja sen vaiheita.

6. SUUNNITTELE TALOUSASIAT JA YMPÄRISTÖ HUOLELLA.
Talon tulee sopia kulttuuriympäristöön. Niin suuret kuin pienetkin työt vaativat suunnittelua, tarkan budjetin ja pohdintaa.

7. KIERRÄTÄ JA SÄÄSTÄ – OLE TALOUDELLINEN. Vanha talo ansaitsee kaiken kunnioituksen, ajan, kärsivällisyyden ja käytettävissä olevat varat. Älä heitä alkuperäisiä osia, vaan kierrätä, arkistoi tai lahjoita mieluummin.

8. SIEDÄ HIEMAN VINOUTTA ja rosoisuutta. Nämähän juuri ovat osa vanhan talon viehätystä.

9. ÄLÄ ERISTÄ TALOA HENGILTÄ, anna sen hengittää. Muista että talo on ollut olemassa jo kauan.Älä tuhoa sen luonnollista hengitystä trendikkäillä uudistuksilla. Hoitoa vaatimattomia materiaaleja ei ole olemassakaan.

10. DOKUMENTOI eri työvaiheita niin paljon kuin mahdollista; ota kuvia, kirjoita tekstejä, merkitse päivämäärät, ajatukset, järjestykset, vaiheet ja materiaalien hankintapaikat.

image004image003image005