info@stundars.fi

Pikiöljyn säilytysastia

Pikiöljyn säilytysastia on pieni ylöspäin kapeneva puutynnyri, 28,5 cm korkea, pohjan halkaisija on 20 cm ja kannen 16 cm. Tynnyrin vanteet ovat ylhäältä ja keskeltä puiset, alareunassa tynnyriä pitää koossa voimakas rautavanne.  Kantokahva on tehty paksusta rautalangasta joka on kiinnitetty tynnyrin yläreunaan. Kanteen on porattu pieni reikä, yksinkertainen puutappi toimii korkkina. Kahvaan on ripustettu pieni kannu, suppilo ja mittoina toimivia pläkkimukeja.  Tynnyri on kauttaaltaan kuivuneen mustan pikiöljyn peittämä.

Siv Jern ja Olle Victorzon lahjoittivat tynnyrin Stundarsille vuonna 1988. Esine oli löytynyt Gerbyläisen Jossasin talon talousrakennuksesta. Jossas oli Siv Jernin isän lapsuudenkoti. Pikiöljytynnyrin alkuperäinen omistaja oli kulkukauppias Juho Kitinoja (syntyi 1860 Ylistarossa ja kuoli 1936 Ilmajoella). Kitinoja tunnettiin Pohjanmaan ruotsinkielisellä alueella nimellä ”Bekåli-Joss”, Pikiöljy-Joss. Bekåli-Joss elätti itsensä myymällä pikiöljyä seudun asukkaille. Kuinka Bekåli-Jossin pikiöljytynnyri oli päätynyt juuri Jossasin taloon ei tiedetä.

Pikiöljy on puutervasta tislaamalla saatu aluksi väritön, ruskeaksi muuttuva neste, joka ei liukene veteen. Pikiöljyä käytettiin ennen mitä erilaisiin tarkoituksiin. Sitä on käytetty sekä ihmisiin että eläimiin karkottamaan sääskiä ja muita hyönteisiä, mutta myös lääkeaineena ihottumien ja palovammojen hoidossa, yskänlääkkeenä, vatsavaivoihin ja keuhkosairauksiin, sekä moneen muuhun vaivaan.