Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny

Stundarsvänner

Talkofolket Topp

”Det sägs att talkofolket är en utdöende art. Att vi, dagens moderna människor inte längre har tid att engagera oss ideellt. Att vi har för fullt upp med oss själva och våra egna liv. Precis som varje ideell förening är och har Stundars varit beroende av människor som ställer upp. Människor som kokar klimpsoppa, som spikar pärttak, som serverar kaffe eller dirigerar bilar. Och precis som för varje förening och organisation som är beroende av talkokraft ligger utmaningen i att veta var den nya tidens talkomän och –kvinnor finns. På 70-talet ställde folk upp vecka ut och vecka in. Idag är det inte längre så. Idag dyker de flesta talkojobbarna upp vid något enstaka tillfälle under sommaren. Trots att hemsidans knapp ”Klicka här”, som signalerar om att talkoarbetet endast ligger ett knapptryck bort förblir oanvänd, ser Stundars positivt på framtiden. Med varmt hjärta hör de hur talkofolket tackar ja och hur de sluter upp när hjälp behövs. Det är inte som förr, men vad är egentligen det?

Ändå finns ständigt funderingar kring vilka av talkoarbetets värden som bör lyftas upp för att ’talkot’ skall vara en fortsatt resurs att räkna med. Två trogna talkosjälar Håkan Hyöty och Margit Syring funderar en stund över frågan vad det är som gör att de ställer upp år efter år. Rättframt konstaterar de att de tycker att det hör till. Att de inte klarar av att säga nej. Att de inte slipper ur. Men sedan visar det sig att det är roligare än det först låter. – Det är alltid roligt att göra saker tillsammans. Vi har fått många nya vänner bland talkofolket. Och så träffar vi så många bekanta bland besökarna. Det är nästan som att åka till kyrkan. När folk kommer hit till Stundars, då jäktar de inte. Då har de tid att prata. Och visst är det med stolthet i kroppen vi tittar oss runt här på Stundarsområdet och vet att vi har varit en del av dess uppbyggnad, att vi får och har fått vara med. På ett sätt är Stundars en del av oss på samma sätt som vi är en del av Stundars.

” Å mitt i allt hamna ja å kok römyllon. Ja som aldri ha vari nain kock!”

Uno Sand

Låt oss återgå till frågan vad som skall göra talkoarbetet populärt igen. För samtidigt som det konstateras att vi idag har fullt upp med våra egna liv presenteras nutidsmänniskan även som en sökare. En sökare efter ett sammanhang att ingå i. En sökare efter en gemenskap med andra människor. Någonstans att höra hemma. En grupp att finnas till i, om så bara för en stund. Och kanske är det vad som skall locka det nya talkofolket att ställa upp; samhörigheten, skratten, de nya bekantskaperna. Precis vad det är och har varit för Håkan, Margit och alla de andra talkoarbetarna på Stundars. Därför är det viktigt att hinna umgås. När talkoinsatsen är som störst finns det sällan tid att slänga många ord till varandra, men när sommaren lider mot sitt slut ordnar Stundars varje år ett talkokaffe utan stress och press. Här pratas och skrattas det. Här hinner man utreda släktband, något som är ack så viktigt i Österbotten. Här hinner man prata födslar, dödslar och krämpor. Här hinner man umgås i ordets rätta bemärkelse. Och det är då man tänker att oj vad roligt det är att göra saker tillsammans!”

Text: Maria Österåker i Stundarsboken från 2013

Föreningen Stundars rf Topp

Stundars museum upprätthålls av Stundars r.f. som är en frivillig organisation med ca 250 medlemmar.  Stundars verksamhet är öppen för alla som är intresserade av museiverksamhet, barnkultur, byggnadsvård, hantverk och hembygdsverksamhet.

Medlemsavgiften är 15 €/år. Genom ditt medlemsskap stöder du Stundars verksamhet, får nyhetsbrev samt tidningen Hembygden digitalt.

Kom på talko! Frivilligverksamhet på Stundars Topp

Det finns de som säger att föreningsliv och talko är ett par av orsakerna till varför Finland är världens lyckligaste land. Genom volontärarbete känner man social samhörighet, generositet och att det man gör spelar roll.

Vill du vara med i en meningsfull verksamhet?
Vill du träffa nya människor?
Vill du lära dig nya saker?
Uppskattar du en trivsam miljö?

I så fall, välkommen med som talkojobbare på Stundars museum!

Stundars arrangerar årligen ett tiotal evenemang som besöks av tusentals gäster. Tack vare vår stora stab av frivilliga som hjälper oss med bilparkeringen, kaffeserveringen, korvgrillningen osv kan vi ordna dessa tillfällen. Vi har även många hantverkare som gör arbetsdemonstrationer eller deltar i vår museipedagogiska verksamhet.  Vi har även forskargrupper i anslutning till våra museisamlingar. Tillsammans är det roligare!

Intresserad? Bli medlem Topp

För att bli medlem är det bara att ringa eller mejla kansliet på Stundars, så får vi dina kontaktuppgifter:

Telefonnummer kansli: +358 (0)6 57 099 000

E-postadress kansli: info@stundars.fi

Det går bra för de som redan är medlemmar att uppdatera sina adressuppgifter på samma sätt. Vill du få vårt medlemsbrev digitalt, ge oss då din e-postadress.

Medlemsavgiften för år 2024 är 15 €/medlem.

Avgiften betalas senast 31.3.2024 till Stundars rf

Kvevlax Sparbank, FI53 4958 0010 1079 55
eller genom Mobile Pay nummer #10097 eller skanna QR-koden nedan och skriv in namn på betalande medlem/medlemmar i Meddelandefältet

Alla medlemmar i Stundars r.f. får tidningen Hembygden 2 ggr/år till den adress som finns registrerad i medlemsregistret. Medlemmarnas adresser överlämnas till Finlands svenska hembygdsförbund som ger ut och postar tidningen.

• Ifall du inte får tidningen – eller får den dubbelt – kontakta oss så reder vi ut orsaken.
• Vi har medlemmar som inte på flera år betalat sin medlemsavgift. Ifall du inte längre vill vara medlem, vänligen meddela oss om detta i så fall. I annat fall ser vi oss tvungna att gå igenom vår medlemsförteckning senare i höst. Medlemmar som då har många års obetalda avgifter kommer att strykas ur registret. Har du frågor?
info@stundars.fi eller
gunilla.sand@stundars.fi eller tfn 050-3557106

Tack för ditt stöd till Stundars. Tillsammans gör vi Stundars till Finlands mest attraktiva friluftsmuseum. Topp

Här kan du se vår registerbeskrivning