info@stundars.fi

Stundarsin torstain juttutuokiot

Järjestämme juttutuokioita torstaisin 10.3.2022 alkaen Stundarsin Sepän tuvassa. Juttelemme historiaan liittyvistä aiheista. Tuokioissa haluamme antaa aikaa dialogille. Kaikilla on oma tarinansa ja kaikkien tulisi saada aikaa kertoa tarinansa. Saa aikaa, anna aikaa. Sinun tarvitsee vain poiketa paikalle kello 12 ja 15 välillä. Tuokioiden isäntänä on projektipäällikkö Karl David Långbacka ja myös muita Stundarsin henkilökunnan jäseniä on mukana.

Pidämme takkauunin lämpimänä ja tarjoamme kahvia ja mehua. Kenties myös jotain leivottua jollain kerralla? Kaikenikäiset ovat tervetulleita. Puhumme suomea, ruotsia ja englantia. Ei sisäänpääsymaksua. Haluamme jutella historiasta ja tehdä historiaa yhdessä!

Olemme poimineet aiheita kansallisesta ja kansainvälisistä kalentereista ja juttelemme muun muassa kullekin viikolle ajankohtaisista aiheista. Aiheita on aina naistenpäivästä ja lastenkirjapäivästä kansainväliseen vohvelipäivään, jolloin tarjoamme vastapaistettuja vohveleita.

Aiheet, sisältö ja päivämäärät:

Naistenpäivä 10.3.
Päivän historiallinen tausta, askeleet kohti tasa-arvoa. Esine: Högforsin puuhella.

Vesipäivä 17.3.
Stundarsin video vedenkäytöstä ennen vanhaan. Esine: pesukomuutti.

Vohvelipäivä 24.3.
Mitä makeisia, jälkiruokia ja leivonnaisia oli ennen vanhaan? Esine: Maalaiskaupan karamellit. Ohjelma: Klara, 11 vuotta, ajanmukaisesti pukeutuneena, paistaa ja tarjoilee vohveleita moderniin tyyliin.

Lastenkirjapäivä 31.3.
Esine: ”Maamme kirja” ja vastaavat kirjat. Historiallinen näkökulma näihin. Puhetta idiomeista ja kuinka lapset ymmärtävät ne. Vierailu kyläkoulussa.

Maailman terveyspäivä 7.4.
Terveys ja sairaudet entisaikaan. Ergonomia, alkoholin käyttö, pandemiat. Kansanusko ja taikausko. Esine: suonirauta ja peräruiskeruisku.

Pääsiäisviikko 14.4.
Ohjelma: Pääsiäiskoristelu, munien maalaus ja mämmin valmistus.

Taulut seinällä 241.4.
Mitä ja millaisia tauluja on? Potretteja, erilaisia huoneentauluja, valokuvia maastamuuttajista. Luento: Meidän tsaarimme. Vierastaiteilija Matilda Enegren mukana. Esine: Nikolai II

Veteraanipäivä 28.4.
Sotilastorppa, opastus.