”Vuoden Gunnar 2021” kunniamaininnan saavat kirjailijat Mikaela Nykvist Mustasaaresta ja Paula Nivukoski Laihialta. Stundarsin museon perustaja Gunnar Rosenholmin hengen mukaisesti he ovat herättäneet mielenkiintoa paikallista historiaa kohtaan ja tekevät sen saavutettavaksi laajemmalle yleisölle kirjojensa kautta. Museonperustaja Rosenholm kirjoitti aikanaan lukuisia artikkeleita ja useita teoksia paikallishistoriasta. Hän oli tavoitteellinen kansan sivistäjä, jonka mielestä historiankirjoituksen tuli olla mukaansa tempaavaa ja perustua tavallisten ihmisten kertomuksiin. Vuoden ”tuplagunnarit” ovat molemmat palkittuja siitä, että he nostavat ja tuovat esiin paikallista kulttuuria, identiteettiä ja historiaa.

Kirjailija Mikaela Nykvist on luonut Runsor-sarjan, joka pohjaa Vanhan Vaasan paloon vuonna 1852. Sarjaan kuuluvat kirjat: Savua taivaalla (2017, suomennos Britt-Marie Norrgård), Palon jälkeen (2018, suom. Britt-Marie Norrgård ja Terhi Kemppinen), Tuhkaa ja jäätä (2019, suom. Britt-Marie Norrgård) ja Av styrka mot ljus (2021). Kirjoissa seurataan usean perheen elämää heidän kohtaloidensa ja seikkailujensa kautta. Sarja on julkaistu e- ja äänikirjoina ruotsalaisen kustantamon toimesta, neljäs kirja ilmestyy helmikuussa. Sarja on julkaistu myös suomeksi. Keväällä 2022 ilmestyy ”Allt handlar om barnen – Kerstins bok”, joka myös on historiallinen romaaani. Valmiina takataskussa Nykvistilla on myös sopimus Saga Egmontin kanssa uudesta Vaasaan sijoittuvasta historiallisesta romaanisarjasta.
Erityisesti kesäkuukausina Mikaela usein suuntaa Stundarsiin, vaeltelee alueella ja nauttii miljööstä, tervehtii eläimiä tai vain istuu penkillä ja lukee. Hän on mukana eri tapahtumissa ja opastuksilla tai on paikalla ja tutustuu jonkin rakennuksen yksityiskohtiin, oppiakseen niistä lisää. Mikaela Nykvist asuu Sulvalla ja työskentelee kehityspäällikkönä.
Kirjailija Paula Nivukosken debyyttiromaani ”Nopeasti piirretyt pilvet” (2019) kertoo amerikanleski Liisan työläästä elämästä 1920-luvun Isossakyrössä. Myös ”Mainingin varjo” (2020) on historiallinen romaani, joka sijoittuu edelliselle vuosisadalle ja Pohjanmaan rannikkoseudulle. Näiden lisäksi Paula Nivukoskelta on ilmestynyt suomeksi kolme lasten- ja nuortenkirjaa, joissa hänen sanataiteensa yhdistyy Tove Janssonin alkuperäispiirroksiin. Hän työstää parhaillaan kolmatta romaaniaan.
Paula Nivukoskelle, joka on työskennellyt Stundarsissa oppaana, on Stundars inspiraation lähde. Hän on jopa lainannut Maalaiskaupan miljöötä ”Nopeasti piirretyt pilvet” teokseen. Tämän lisäksi hän on saanut inspiraatiota erääseen kyseisen teoksen tärkeään hahmoon Parantajaeukon tuvasta. Paula Nivukoskella on tapana myös osallistua Stundarsin käsityöläispäiville: hän lukee ääneen ja kirjoittaa 1930-luvun Remington kirjoituskoneella. Paula Nivukoski on koulutukseltaan opettaja ja hän asuu Laihialla.
Vuoden Gunnar palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 Stundarsin museon perustajan Gunnar Rosenholmin (1912–1999) syntymän 100-vuotisjuhlan yhteydessä. Palkinto annetaan henkilölle, ryhmälle tai järjestölle luovasta ja inspiroivasta työstä Stundarsin ja Rosenholmin hengessä. ”Hengellä” ymmärrämme laajasti työtä korjausrakentamisen, käsityön, museopedagogiikan tai kuvataiteen alalla.
Vuoden Gunnar-nimitys on aikaisemmin myönnetty:
Vuonna 2012 koordinaattori Annina Ylikoski, lastenkulttuuriverkosto BARK/Pohjanmaan liitto
Vuonna 2013 kotiseutututkija Bengt Brors, Sulva
Vuonna 2014 kuvataiteen asiantuntija ja yli-intendentti Berndt Arell, Ruotsin Kansallismuseo
Vuonna 2015 korjausrakentajat Andrea ja Eddie Österåker, VästerhankmoVuonna 2016 käsityöläinen, kehräysmestari ja bloggaaja Barbro Heikinmatti, VöyriVuonna 2017 Maalahden Veteraanitraktorikerho, Maalahti
Vuonna 2018 valokuvaaja Gunnar Bäckman, Vaasa
Vuonna 2019 sisustusnikkari ja Björkökaappiasiantuntija Jarl Nystrand, Björköby
Vuonna 2020 Sundom bygdeförening rf