info@stundars.fi

Merkkausliina

Elokuun kuukauden esine on merkkausliina joka on kehystetty ajelleen tyypillisellä puukehyksellä. Profiloitu koivukehys on petsattu punavivahteisella sävyllä ja sillä on mustat neliöt nurkissa. Taulu, kehys mukaan lukien, on kooltaan 36,5 x 40 cm, kehys on 4,5 cm leveä.

Merkkausliina on kirjailtu pienin ristipistoksin vaaleanpunaisella, sinisellä, punaisella, ruskealla ja vihreällä villalangalla valkoiselle jäykälle harsokangaspohjalle. Merkkausliinan yläosaan on ommeltu isot eriväriset aakkoset. Merkkausliinan alaosaa koristaa kukka- ja lintukuviot sekä ankkuri ja teksti ULRIKA TÖLBY 1860.

Merkkausliinan on ommellut Ulrika Tätting Tättingin talosta Tölbystä vuonna 1860. Stundarsin perustaja ja monivuotinen intendentti Gunnar Rosenholm ja hänen vaimonsa Svea ovat lahjoittaneet taulun museolle 1970-luvulla. He olivat ostaneet sen eräältä rouva Lundellilta (syntynyt Båsk) Vaasassa 1946.

Englannissa ja Saksassa merkkausliinoja ommeltiin jo 1500 – 1600-luvuilla, Suomessa ne yleistyvät 1700-luvun alkupuoliskolla. Merkkausliinojen suuruusaika ajoittui porvarisperheissä 1800-luvun alkupuoliskolle, vuosisadan loppupuoliskolla myös talonpoikaiskotien tyttäret ompelivat niitä. Merkkausliina oli tyttöjen harjoitustyö ja käsityötaidon taidonnäyte. Merkkausliinoja varten julkaistiin 1800-luvulla runsaasti mallikirjoja ja –lehtisiä, joita möivät kulkukauppiaat. Näillä kansan parissa levinneillä mallistoilla oli myös suuri vaikutus suomalaisen kansanomaisen ryijyn aihemaailmalle.

Kehystetty merkkiliina on ripustettu Maalaistalon syytinkikamarin seinälle.