info@stundars.fi

Kulmakaappi

Heinäkuun kuukauden esine on kulmakaappi, 1800-luvun pohjalaistalon tupaan kuuluva huonekalu. Vuodelta 1850 oleva kaappi on sinänsä uniikki antiikkiesine, mutta tässä huomioidaan tarina siitä kuinka se päätyi Stundarsin Myllärintupaan. Tarinasta käy ilmi kuinka pohjalaiset 1950-luvulla arvostivat talonpoikaisesineitään ja kuinka antiikkikeräilijä saattoi löytää haluamiaan aarteita.

Seinälle ripustettu kulmakaappi on muodoltaan korkea ja kapea, 124 cm korkea, etupuoli on  47 cm leveä ja näkyvät sivut 22 cm leveät. Kaapin ylä- ja alareunoissa on turkoosit profiloidut listat. Sivuilla on ulkonevat peilit. Punaruskeassa kaapissa on mahonkia imitoiva ootraus. Ovi on korkea ja kapea, siinä on pieni peili ylhäällä ja iso peili alhaalla. Ovipeilit ovat tumman turkoosiset, mutta ovat alun perin olleet siniset. Pieneen peiliin on maalattu vuosiluku ”1850” ja nimikirjaimet ”EJSH” ja isoon puna-valkoinen ruusuköynnös tummine lehtineen.’

Kaappi on ollut Stundarsin museoalueen Myllärintuvassa vuodesta 1973, jolloin Svea ja Gunnar Rosenholm  deponoivat sen ja myöhemmin lahjoittivat sen Stundarsille. Kansakoulunopettaja ja museomies Gunnar Rosenholm (1912-1999) perusti Stundarsin ja oli museon ensimmäinen ja pitkäaikainen intendentti. Hän oli innokas ja osaava antiikki-keräilijä joka kartutti sekä omaa että museon kokoelmaa. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 100-vuotta Rosenhomin syntymästä, Stundars huomioi juhlavuotta mm. näyttelyllä.

Rosenholm tallensi 1973 itse tarinan siitä kuinka kulmakaappi päätyi hänen omistukseensa. Pyöräillessään Korsnäsin Takalahden kylän läpi hän näki kuinka nainen oli pilkkomassa vanhaa kulmakaappia hellapuiksi. Hän kysyi naiselta saisiko osaa kaapin. Nainen suostui myymään kaapin 500:lla silloisella markalla. Rosenholm ei voinut ottaa kaappia heti mukaansa, mutta lupasi palata noutamaan kaapin. Tuli kuitenkin kuluneeksi 10 vuotta ennen kun Rosenholm palasi toteamaan että talo mistä hän oli kaapin ostanut oli purettu. Naapurista tuli kuitenkin mies kysymään Rosenholmin asiaa. Rosenholm kertoi kaappikaupasta, ja naapuri tiesi kertoa että kaapin osat olivat kerätty talteen ja odottivat häntä liiterissä.

Puuseppä Bo-Göran Stenberg korjasi rikotun kaapin ja puuseppä Herrman Libeck teki siihen uudet listat.