info@stundars.fi

Kimröökki

Kimröökki on mustaa väripigmenttiä, jota on käytetty ja käytetään edelleen, lähinnä öljyväreihin. Kun pigmentti sekoitetaan sinkkivalkoisen kanssa, siitä muodostuu siniharmaa sävy. Nimi kimröökki on peräisin saksankielen sanasta Kien, ”kuivapuu” tai ”tervapuu”. Aikaisemmin käytettiin myös nimeä kinröökki.

Kimröökkiä valmistetaan öljyisistä kasvinosista tai hartsipitoisista kasveista kuten esimerkiksi havupuista tai kävyistä, jotka poltetaan epätäydellisella ilmansaannilla. Puu, joka ei sisällä hartsia, muodostaa ainoastaan nokea. Lehdessä Miilu 2/2006 R. Hieta kirjoittaa artikkelissaan, että 1800-luvulla Pohjanmaalla valmistettiin kimröökkiä lähinnä tervasta.  1800-luvun loppupuolella oli kimröökinvalmistus maanviljelijöille yksi keino hankkia sivutuloja. Täällä Pohjanmaalla vaikuttaa Seinäjoen seudun olleen tärkeässä asemassa, mutta suurin osa siellä valmistetusta kimröökistä vietiin myyntiin Turkuun.

Teollisesti valmistettua kimröökkiä tehtiin muun muassa August Palmbergin perustamassa tehtaassa vuonna 1882 Veckelaxissa.  Tirvaan, Kouvolan lähelle, hän perusti vuonna 1890 toisen kimröökkitehtaansa. Enso-Gutzeit Oy osti Tirvan Tehtaat vuonna 1928.

Isak Pärus´lla oli maalaiskaupassaan Sulvalla vuonna 1897 2/3 kimröökkilaatikon arvo 9 mk. Luettelosta ei käy selville, minkä kokoinen laatikko oli, mutta vertauksena voidaan mainita, että sokerikilo maksoi yhden markan.