info@stundars.fi

Käsityöläinen, kehräysmestari ja bloggaaja Barbro Heikinmatti Vöyriltä on Vuoden Gunnar 2016

Barbro Heikinmatti on monen vuoden itseopiskelun – mutta myös kansainvälisen ja vaativan  tutkinnon, Certificate of Aciehvement (CoA) 2013, kautta – hankkinut itselleen erittäin vankan  ja poikkeuksellisen laajan kehräystaidon ja tästä syystä olemme päättäneet myöntää hänelle kunnianosoituken. Barbro on monta vuotta opastanut sekä aloittelijoita että tottuneita kehrääjiä kehräyksen saloihin, toimimalla kehräyskurssien opettajana sekä Suomessa että Ruotsissa. Hän dokumentoi käsityötään kuvin ja sanoin ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi; suuri rakkaus käsityöhön, materiaaleihin ja välineisiin välittyy joka kuvasta ja tekstinpätkästä. Tämän huomaa eritoten hänen blogistaan, Barbro’s Threads (ennen Hillevis Threads), missä hän vuodesta 2009 on inspiroinut ja kannustanut kehrääjiä kehräyksen ja kuitujen ihmeelliseen maailmaan.  Barbro osallistuu monen kehräysryhmän keskusteluihin Ravelryssä ja Facebookissa. Hän on osoittanut että perinteinen, paikallinen käsityö myös pärjää digiaikakauden virtuaalimaailmassa. Sitten 1990-luvun Barbro Heikinmatti on ahkerasti osallistunut Stundarsin toimintaan, hänet nimitettiin 2011 käsityöläiskilta Björkenin kehräyskisälliksi, ja 2014 kehräysmestariksi. Barbro harrastaa myös villan värjäystä, neulomista, monivärivirkkausta, neulakinnastekniikkaa ja kudontaa.

Barbro Heikinmatti aloitti kehräämisen 1980-luvun alussa, etupäässä hän silloin käytti paikallisesti saatavilla olevaa villaa. Koirankarvavillaa hän kehräsi 1990-luvulla ammattimaisesti. Myöhemmin hän on tutkinut eri lammasrotujen villan käyttöä, sekä silkin, puuvillan, kiinanruohon ja keinokuitujen kehräämistä.  Erilaiset eksoottisemmatkin eläimet ovat karvojensa kautta tulleet hänelle tutuksi, esimerkiksi alpakka, kameli, jakki, kašmirvuohi, mohairia tuottava angoravuohi ja angorakani. Samalla hän on oppinut käyttämään välineitä, joita ei Suomessa ole perinteisesti käytetty – tai niiden käyttötarkoitus on vaipunut unholaan.

Online Guild of Weavers Spinners and Dyers vaatii hyväksyttyä tutkintoa varten, että hallitsee brittiläisen villan perustyyppien työstön, sekä kampalangan että karstalangan, silkin, puuvillan, pellavan ja kahden vapaasti valittavan kuidun kehräämisen. Sen lisäksi vaaditaan että pystyy kehräämään vähintään kuusi erilaista taidelankaa, ja että pystyy sekoittamaan erilaisia kuituja asianmukaisella tavalla. Käytännön tutkintokokeena Barbro sommitteli ja neuloi huivin ohuesta villa- ja silkkilangasta, johon hän oli kehrännyt lasihelmiä.

Suomalaisessa kotitarvekehräyksessä keskityttiin valmistamaan lankaa jota tarvittiin talonpoikaishuushollissa; hienommat langat ja kankaat tuotiin yleensä ulkomailta. Kehrääjät käyttivät paikallisesti saatavilla olevia kuituja ja valmistivat lankaa paikallisiin tarpeisiin. Nykyään kehrääjäkäsityöläiset kokevat maalimanlaajuisen renessanssin, kiitos internetin keskusteluryhmien ja Youtuben ja Vimeon videopätkien.

Kehräysvälineiden ja kuitujen saatavuus on lisääntynyt räjähdysmäisesti; tapaamiset ja festivaalit antavat kehrääjille mahdollisuuden tavata myös todellisuudessa.

https://barbrosthreads.com

http://hillevisthreads.blogspot.fi/

http://www.onlineguildwsd.org.uk

 

Fil.maist. Barbro Heikinmatti on syntynyt Vaasassa ja asuu nykyään Vöyrillä. Hän on työskennellyt kirjastonhoitajana Turussa ja Vaasassa, sekä kirjastonjohtajana Vöyrillä. Hän on toiminut käsityöläisenä Stundarsissa 1990-luvulta, vuodesta 2011 kehräyskisällinä ja vuodesta 2014 käsityöläiskilta Björkenin kehräysmestarina. Vuonna 2013 hän suoritti Certificate of Achievement in Handspinning (CoA) Isobritanniassa sijaitsevan Online Guild of Weavers, Spinners and Dyers-in kautta.

Nimitys Vuoden Gunnar jaettiin ensimmäisen kerran v 2012 museon perustajan Gunnar Rosenholmin (1912-1999) syntymän 100-vuotisjuhlan yhteydessä. Palkinto annetaan henkilölle, ryhmälle tai järjestölle luovasta ja inspiroivasta työstä Stundarsin ja Rosenholmin hengessä. ”Hengellä”  ymmärrämme laajasti työtä korjausrakentamisen, käsityön, museopedagogiikan tai kuvataiteen alalla.

Vuoden Gunnar-nimitys on aikaisemmin myönnetty:

Vuonna 2012 koordinaattori Annina Ylikoski, lastenkulttuuriverkosto BARK/Pohjanmaan liitto
Vuonna 2013 kotiseutututkija Bengt Brors, Sulva
Vuonna 2014 kuvataiteen asiantuntija ja yli-intendentti Berndt Arell, Sveriges Nationalmuseum
Vuonna 2015 korjausrakentajat Andrea ja Eddie Österåker, Västerhankmo

Barbroheikinmatti