info@stundars.fi

Jarl Nystrand on Vuoden Gunnar 2019

Sisustusnikkari ja Björkön kaappien ekspertti Jarl Nystrand on Vuoden Gunnar 2019!

Jarl Nystrand on varsinainen björkökaappimestari. Hänellä on yli 200:sta Björkön kaapista koostuva dokumentti- ja tutkimusarkisto, joka sijaitsee sekä Mustasaaren Björkössä että Vaasassa, ja osittain myös Pohjoismaisessa museossa Tukholmassa. Jarl ei vain tutki, vaan hän on myös valmistanut itse useita kaappeja sekä koristemaalannut ne perinteisellä tyylillä. Lisäksi hän on useiden entisten huonekalupuuseppien ja maalareiden jälkeläinen.

Aidon Björkön kaapin on tehnyt puuseppä, joka on työskennellyt Björkössä ajanjaksolla 1850-1960. Kaapeissa on mm. puolipyöreä otsakoriste, yksityiskohtaista sorvausta ja profiililistoja.

”Lapsena vietin paljon aikaa koristemaalari ja verkkotehtailija Anders Ohlsin (1873–1961) kanssa. Hän kertoi minulle valtavasti kiinnostavia tarinoita. En tietenkään ymmärtänyt mikä hänen kertomuksissaan oli totta ja mikä ei. Mutta hän innosti minua ja opetti minulle vanhojen kaappien valmistajista ja maalareista. Häneltä opin myös, kuinka tehdään pensseleitä ja miten pigmenttivärejä käytetään.”, Jarl Nystrand kertoo.

Ja olipa hyvä, että Jarl kuunteli tarkasti. Hän kirjoitti yhdessä Anita Stormin ja Patricia Rodaksen kanssa kaksikielisen kirjan Björkömöbler/Björkökalusteet, joka julkaistiin vuonna 2017. Talvella 2019 hänellä oli Maailmaperintöportin galleria Arte Maressa näyttely Björkön kaapeista ja se tavoitti yli 800 kävijää.

Stundarsin museo on nimennyt Jarl Nystrandin Vuoden Gunnariksi 2019. Palkinto myönnetään, koska Jarl on tehnyt museon perustajan Gunnar Rosenholmin (1912–1999) hengessä luovaa ja inspiroiva työtä dokumentoidessaan ja ylläpitäessään Björkön kaappien ja niiden valmistajien perinnettä. Jarl Nystrand on myös useiden vuosien ajan toiminut Stundarsin kansanhuonekalujen ja koristemaalauksen asiantuntijana. Lukemattomia kertoja hän on ottanut vastaan ryhmiä ja asiantuntijoita sekä Suomesta että ulkomailta ja opastanut heitä ja luennoinut heille työverstallaan Björkössä.