info@stundars.fi

Jarl Nystrand är Årets Gunnar 2019

Inredningssnickaren och björköskåpsexperten Jarl Nystrand är Årets Gunnar 2019! 

Jarl Nystrand är en riktig mästare på björköskåpen. Han har ett eget arkiv med dokumentation och forskning på över 200 björköskåp som finns i Björkö, Korsholm och Vasa men också så långt borta som på Nordiska museet i Stockholm. Jarl inte bara forskar, han har själv också tillverkat flera skåp och också dekorationsmålat i den traditionella stilen. Dessutom är han släkt med många av de gamla möbelsnickarna och målarna.

Ett äkta björköskåp skall vara tillverkat av en björkösnickare under tiden 1850-1960-talet. Skåpen skall ha halvrunda rösten, detaljerade svarvningar, profilerade lister och stiliserade blomstermålningar.

  • Som barn tillbringade jag mycket tid med dekorationsmålaren och nätfabrikören Anders Ohls (1873-1961) som berättade massor med intressanta historier. Jag visste nog inte vad som var sant eller osant i hans berättelser. Men han inspirerade mig och lärde mig om de gamla skåpens olika tillverkare och målare. Av honom lärde jag mig också hur man gör penslar och hur man använder pigmentfärger.

Tur var väl att Jarl lyssnade noggrant. Tillsammans med Anita Storm och Patricia Rodas skrev han boken Björkömöbler /Björkökalusteet som utkom 2017. Vintern 2019 hade Jarl också sammanstället en utställning på galleriet Arte Mare som lockade över 800 besökare på två månader.

Stundars museum har utsett Jarl Nystrand till Årets Gunnar 2019. Utmärkelsen ges för att Jarl i museigrundaren Gunnar Rosenholms (1912-1999) anda har gjort en kreativ och inspirerande insats i att dokumentera och bevara traditionen om björköskåpen och deras tillverkare. Jarl har också i många års tid fungerat som Stundars egen sakkunnig på allmogemöbler och dekorationsmålning. Det är otaliga gånger han har tagit emot grupper och experter, både från Finland och utlandet, och guidat och föreläst i sin verkstad på Bråddsidted i Björkö.