info@stundars.fi

Hantverkarresa till Hälsingland

Vi bjuder alla hantverkare och medlemmar i Hantverkargillet Björken r.f. och Stundars r.f. på en oförglömlig resa till Hälsingland 5-8.8.2013. Hälsingland är ett landskap med över 1000 vackra och ståtliga hälsingegårdar som numera även är Sveriges femtonde världsarv, så givetvis kommer vi att besöka flera av dem. Vi anländer mitt i den så kallade ”Linveckan” och vi får själva slöjda och hantverka tillsammans med lokala slöjdare på olika platser.

Måndag 5.8.2013
Kl. 20 Vasabåtarna avgår, ankomst kl. 23.30. Övernattning i dubbelrum på Scandic Crown i centrala Umeå

 Tisdag 6.8.2013 

Vi besöker världsarvsgården Erik-Anders i Asta (www.erik-anders.se), en av de sju officiella världsarvsgårdarna. Hälsingland har också varit ett riktigt linnelandskap men numera finns bara ett fungerande linnespinneri kvar, Växbo lin. Växbo lin spinner, väver och syr vackra linnetextilier (www.vaxbolin.se) och här gör vi ett studiebesök.

Inkvartering vid Kramsta Gästgård och Konferens i Järvsö i dubbelrum (www.kramsta.se). Middag.

Onsdag 7.8.2013

Kort guidning vid Karls i Bondarv, en annan världsarvsgård (www.karlsibondarv.se). Här kommer en del av oss att medverka i deras Slöjddag kl. 11-15. Resten av gruppen åker vidare till Gästgivars i Vallsta, en hälsingegård som är känd för vackra handmålade schablontapeter. Också här kommer vi att hantverka tillsammans med deras egna slöjdare kl. 11-15. Båda grupperna får en lätt lunch under dagen.
På eftermiddagen samlas vi alla vid Gästgivars, kort guidning i denna vackra hälsingegård.

Kvällsprogram: Kyrkrodd över Ljusnan och rustik middag i Vikingahus. I Hälsingland har man återupptagit traditionen med kyrkbåtsrodd, som hade sin storhetstid på 1500-1800-talet under kyrkopliktens tid. Vi ror kyrkbåt eller långbåt över Ljusnan och får sedan en rustik middag i ett Vikingahus. Här träffar vi också de slöjdare som besökte Stundars och Österbotten i juli 2013 (www.arbrakyrkbatsroddare.se).

Kl.22.00 Karlsgårdsspelet utomhus vid Karlsgården, (www.karlsibondarv.se) biljett 100 kr, spelet räcker ca 1 timme.

Torsdag 8.8.2013

Vi söker oss norrut längs ”Kalvstigen” mot Delsbo, en vackert slingrande väg. Besök vid Gränsfors bruk där man i över hundra år har tillverkat yxor. (www.gransfors.com). Lunch.

Efter lunchen startar vi norrut mot hamnen i Holmsund. Kl. 18 Vasabåtarna avgår från Holmsund, framme i Vasa kl. 23.30

Anmälan och information

Anmälan till Stundars kansli senast 7 juni 2013  (tfn 06-344 2200 eller info@stundars.fi) Förtur ges till medlemmar i Hantverkaregillet Björken r.f. och medlemmar i Stundars r.f. I mån av möjlighet tas övriga resenärer med. Notera att vi deltar i deras Slöjddag så vi tar eget material, verktyg och ”hantverks-dress” med oss.

Pris för resa och logi: 50 € för medlemmar och hantverkare, 100 € för övriga resenärer. Enkelrumstillägg tillkommer.
Var och en bekostar sin egen mat, inträden och ev. biljett till Karlsgårdsspelet.

OBS! Programmet kan ändras. Resan ordnas inom ramen för Leaderprojektet Slöjdkontakt och hantverksmöten som pågår 2012-2013 mellan Stundars r.f. och Gästrike-Hälsinglands hemslöjdsförbund