info@stundars.fi

Valokuvaaja Gunnar Bäckman on Vuoden Gunnar 2018

 
Valokuvaaja Gunnar Bäckman on Vuoden Gunnar 2018!

Stundars antaa Vuoden Gunnar 2018 palkinnon valokuvaaja Gunnar Bäckmanille (Vaasa) hänen pitkäjänteisestä toiminnastaan dokumentoida ja nostaa esiin valokuvien kautta kulttuuriympäristöämme ja erityisesti pohjalaista käsityöperinnettä.
Esimerkiksi kirjassa “Lankapaitoja ja muita asusteita” (2016) Gunnar Bäckman on valinnut tekstiilien kulisseiksi pohjalaista rakennusperintöä ja luonnonmaisemia. Hienovaraisin vihjauksin valokuvat näyttävät kuinka pohjalaista tekstiileistä, rakennuksista ja luonnosta löytyy samankaltaista geometrisyyttä ja värimaailmaa. Näin valokuvat tekstiileistä asettuvat laajempaan kontekstiin, jonka yhteinen nimittäjä on pohjalainen kulttuuriperintö.

Kesällä 2018 Gunnar Bäckman rakensi myös märkälevypimiön Stundarsin Riiheen. Siellä hän otti muotokuvia kävijöistä 150 vuotta vanhalla valokuvaustekniikalla. 

 

Vuoden Gunnar palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 Stundarsin museon perustajan Gunnar Rosenholmin (1912–1999) syntymän 100-vuotisjuhlan yhteydessä. Palkinto annetaan henkilölle, ryhmälle tai järjestölle luovasta ja inspiroivasta työstä Stundarsin ja Rosenholmin hengessä. ”Hengellä” ymmärrämme laajasti työtä korjausrakentamisen, käsityön, museopedagogiikan tai kuvataiteen alalla.

Vuoden Gunnar-nimitys on aikaisemmin myönnetty:

Vuonna 2012 koordinaattori Annina Ylikoski, lastenkulttuuriverkosto BARK/Pohjanmaan liitto
Vuonna 2013 kotiseutututkija Bengt Brors, Sulva
Vuonna 2014 kuvataiteen asiantuntija ja yli-intendentti Berndt Arell, Ruotsin Kansallismuseo
Vuonna 2015 korjausrakentajat Andrea ja Eddie Österåker, Västerhankmo

Vuonna 2016 käsityöläinen, kehräysmestari ja bloggaaja Barbro Heikinmatti, Vöyri

Vuonna 2017 Maalahden Veteraanitraktorikerho, Maalahti