info@stundars.fi

Bengt Brors on Vuoden Gunnar 2013

Stundars jakaa toisen kerran nimityksen Vuoden Gunnar. Nimityksen antaminen on aloitettu kunnioittamaan museonperustaja Gunnar Rosenholmia (1912-1999). Palkinto annetaan henkilölle, joka on toiminut vuoden aikana Stundarsissa luovasti ja inspiroivasti Rosenholmin hengessä. Henki voidaan vapaasti tulkita satsaukseen korjausrakentamisessa, käsityössä, museopedagogiikassa ja kuvataiteessa.

Stundars rf:n hallitus on nimittänyt kyläaktivisti Bengt Brors´n Sulvalta Vuoden Gunnariksi 2013.

Bengt Brors on Sulvan elävä tietosanakirja. Tieto, mitä hänellä ei ole päässään, tai ei löydä internetistä, löytyy hänen laajasta, Sulvaa käsittelevästä, lehtileikearkistostaan, jonka keräämisen hän aloitti jo 1970-luvun alussa. Sieltä löytyvät lehtileikkeet merkkipäivistä, kuolemanilmoituksista, reportaaseista, keskusteluartikkeleista, niin, kaikki, missä nimi Sulva mainitaan, on kerättynä saatavissa olevista päivälehdistä ja muista lehdistä.

Toinen suuri Bengt Brors´n vastuulla oleva työ on valokuva-albumi, joka käsittää kerättyjä henkilökuvia Sulvalta. Tänään albumi käsittää lähes 3000 valokuvaa informaatioineen jokaisesta kuvasta. Lehtileikearkisto ja valokuva-albumi ovat osia Sulvan Kotiseutututkijaryhmää, missä Bengt on jo kauan toiminut aktiivisesti.

Bengt Brors, joka on koulutukseltaan merkonomi, on ollut rahastonhoitaja Sulvan Kylätoimikunnassa  alusta lähtien v. 2000. Kylätoimikunnassa hän on osallistunut lähes kaikkeen ohjelmassa olevaan. Bengt Brors on keskeinen henkilö vapaiden tonttien tarjoamisessa Sulvalla ja hän hoitaa myös kontaktit kiinnostuneisiin tonttien ostajiin. Juuri nyt Bengt Brors on huolehtinut siitä, että kaikki kyläryhmät ovat saaneet postilaatikkoihin kyläryhmän vanhan nimen. Lisäksi hän on ollut mukana järjestämässä Sulvan jouluvalaistusta, punamultamaalin keittoa, koivujen istuttamista kylätien varteen, katosten hankkimisesta bussipysäkeille, Solfbladetissa jne. Lista on hyvin pitkä!

Bengt Brors on ollut monta vuotta yksityisyrittäjä tomaatinviljely erikoisalanaan. Nyt hän omistaa aikaansa ja voimiaan kauniin puutarhansa hoitoon, omena- ja hedelmäpuita ja eri marjalajeja, jotka hän itse on kasvattanut. Viimeisinä juhannussunnuntaina hän on vastaanottanut seurakunnan pitämään jumalanpalveluksen puutarhassaan ja on myöskin järjestänyt kahvitarjoilun jumalanpalveluksen jälkeen. Samalla tavoin hän on noin kymmenen vuoden ajan kutsunut uudet Barkamolaiset puutarhaansa syömään, järjestänyt ohjelmaa ja mukavaa yhdessäoloa. Kaikella tapaa hän yrittää helpottaa lähimmäistensä elämää lainaamalla työkaluja, antamalla varastotilaa tai vain osoittamalla ystävällistä huomiota.

Stundars r.f. haluaa nimityksellä Vuoden Gunnar nostaa esiin kylän uskollisen ja epäitsekkään talkootyöläisen. Bengt Brors luo osallistumisellaan ja hienovaraisella tavallaan viihtyisyyttä ja me-henkeä Sulvalla monin eri tavoin. Hän on kiinnostunut paikallishistoriasta  ja haluaa seudulle muuttaneiden osallisiksi kylän historiasta ja perinteistä.