Stundars sommaren 2019

 

Sommarsäsongen inleds 24 juni och museet är öppet varje dag kl. 11-16 fram till den 15 augusti. I sommar kan du uppleva hur man levde i Österbotten i början av 1900-talet. Du kan delta i gammaldags sysslor eller bara se och höra hur man arbetade och levde tidigare.

Visningar i museibyn

ALLA DAGAR
kl. 12.30 Gammaldags skollektion. Längd ca 30 minuter. Med uppställning och kontroll av tvättade öron inleds skoldagen där vi hinner med läsning, skrivning och räkning förutsatt att alla uppför sig väl och ingen måste placeras i skamvrån. Svenska, finska, engelska. 

kl. 14 Guidning. Längd 45 minuter. Under en guidad rundtur ser vi Lanthandeln, Bondgården med flera stugor för att se hur man levde, bodde och arbetade på den svenska landsbygden i Österbotten för hundra år sedan. Svenska, finska och engelska. 

MÅNDAG-FREDAG
kl. 11 Barnguidning NYHET! Längd 20 minuter. En kort rundvandring där vi med fantasins hjälp lever oss in vad man åt, hur man sov och vilka sysslor som barnen utförde i Bondgården. Passar bra för familjens yngsta. Svenska, finska, engelska.

TISDAGAR
kl. 11-14.30 Djurtisdag. NYHET! Välkommen att tillsammans med vår djurskötare mata djuren, gosa med kaninerna, klappa fåren och getterna eller till och med borsta ponnyn. Svenska, finska, engelska. Drop-in, aktiviteterna startar jämna klockslag.

MÅNDAG, ONSDAG
kl. 11.30 Djurguidning. NYHET! Längd 45 minuter. Vi hälsar på och lär känna Stundars husdjur tillsammans med djurskötare Anna. Vad är djurens favoritmat och vad sysslar de riktigt med på dagarna? Svenska, finska, engelska. 

 Se vår hemsida www.stundars.fi och följ oss i sociala medier. 

Historiska vandringar i juli

Historiska vandringar ordnas i juli månad (9-31.7.2019) tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 13 på svenska, kl. 15 på finska.

Lek- och lärmiljöer

Årets nyhet är Lekbondstugan som öppnar sommaren 2019. I Lekbondstugan får barnen leka gammaldags lantliv i en äkta miljö. I Lekfähus finns våra husdjur i trä som behöver bli omskötta och matade av små hjälpredor. I Barnens lanthandel är det roligt att väga, mäta, köpa och sälja varor. I Snickarboden finns riktiga verktyg och där kan man pröva på att spika och såga. Hantverks- och konsttillfällen ordnas i museibyn under sommar-säsongen, se närmare info på vår hemsida och sociala media. 

Djurpark

Stundars alla husdjur får under sommaren flytta till ett helt nytt område i museibyn. Här i djurparken blir det guidningar där du får följa med hur djuren sköts och matas. Våra husdjur är får, getter, höns och kaniner.

Stundars förbehåller sig rätten till ändringar.

Vid Stundars finns Cirkas butik och kafé. För öppethållningstider och mer info till länk Cirkas hemsida

Även beställningsrestaurang Hemmer finns på Stundars. För bokning och mer info länk till restaurang Hemmers hemsida

Behöver du övernattning rekommenderar vi Hotell Astor i Vasa och Hotell Vallonia i Korsholm, fråga efter ”Tidsresepaket”.