Sommarsäsongen inleds 28 juni och museet är öppet varje dag kl. 11-16 fram till den 15 augusti.
Du är välkommen att landa mitt i gamla tiders lantliv!
Under sommaren på Stundars väcks den österbottniska kustregionens lantliv för 100 år sedan till liv. De dagliga uppgifterna var många såsom matlagning bakning och hantverk och djuren behövde också skötsel. Livet förr var mycket naturnära. Samma stämning hittas på Finlands tredje största friluftsmuseum där man kan spendera tid och njuta av sin matsäck på det stora museiområdet. Idylliska Cirkas butik och kafé erbjuder lunch och annat. Stundars lekplats vid kafé har fått nya lekredskap och sittplatser!
På Stundars ser vi inte bara bakåt utan museet är starkt rotat i nutiden. Under museibesöket kan man märka att många livsstilar och vanor är gångbara under vår tid. Kunskap om gamla tiders lantliv får man genom guidningar och utställningar. Barnen har en egen guidning. I skolan kan man delta i en gammaldags skollektion. Djurgården är öppen hela sommaren. Konstutställningarna visar Österbottnisk nutidskonst.
I våra konstutställningar kan du bekanta dig med österbottnisk nutidskonst och i de mindre utställningarna med österbottnisk textilhistoria. Utställningen Lappat och lagat som Taitoliitto har producerat lyfter fram årets hantverksteknik, att lappa och att laga. Parallellt med den utställningen visar vi gamla lappade textilier ur Stundars textilsamling.
VARJE VECKA: Guidningar för vuxna och även för barn, gammaldags skollektioner, djurguidningar och på tisdagar Djurdag. För barnen är Lekbondstugan, Lekfähuset och Leklanthandeln öppna. Barnens snickarbod är öppen då personal finns på plats och där får man snickra. Vi visar också hur man bakade, tvättade kläder och strök förr i tiden.
Under sommaren hålls tre temadagar. Dessa är Textildag 8.7., Matdag 22.7. och Husdjursdag 7.8 och vi uppmärksammar Bildkonstens dag 10.7.
Denna sommar introducerar vi en trippelbiljett i samarbete med Brages friluftsmuseum, Vasa stads museer och VisitVasa.
SOMMARPROGRAM 2021

MÅNDAGAR
Djurguidning 11:15
Du får mata och sköta kaninerna, fåren och hönsen. Djurguidningen är tillgänglig med både barnvagn och rullstol. Språk: svenska, finska, engelska. Tid: ca 30 min
Lanthandel öppet 12-13
Guidning kl. 14 på svenska och kl. 13 på finska
Hur levde människorna för över 100 år sedan? Hurdan var deras vardag? Vad arbetade de med, vad åt de och hur klädde de sig? Hur såg hemmen, skolan och butiken ut och vad var deras historia? Om detta och mycket mer om österbottniskt lantliv får du höra och se under Stundars museiguidning. Under denna sommar sker guidningarna utomhus och besökarna får självständigt bekanta sig med inomhusmiljöerna. Tid: ca 45 min
TISDAGAR
Djurdag kl 11-14:30
Djurguidning 11:15
Du får mata och sköta kaninerna, fåren och hönsen. Djurguidningen är tillgänglig med både barnvagn och rullstol.
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: ca 30 min
Ponnyn besöker Djurgården 12.15-13
Möjlighet att sköta ponnyn och kanske borsta den tillsammans med djurskötaren.
Lanthandel öppet 12-13
Barnguidning 13
Hur levde barnen förr i tiden? Gick de på dagis /i barnträdgård eller vem skötte dem när mamma och pappa hade fullt upp med arbete på gården? Var barnen med och arbetade och fanns det alls tid över för lek?
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: ca 20 min
Vi hälsa på alla djuren tillsammans med djurskötaren 14-15:30
ONSDAGAR
Djurguidning 11:15
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: ca 30 min
Lanthandel öppet 12-13
Gammaldags skollektion 13
När hygiengranskningen av öron och naglar är gjord kan skoldagen börja. Vi läser, skriver och räknar enligt gamla beprövade metoder. Läraren önskar att ingen behöver ställas i skamvrån, men sånt händer tyvärr nu och då.
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: ca 20-30 min
Guidning 14
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: 45 min
TORSDAGAR
Barnguidning 11:15
Hur levde barnen förr i tiden? Gick de på dagis /i barnträdgård eller vem skötte dem när mamma och pappa hade fullt upp med arbete på gården? Var barnen med och arbetade och fanns det alls tid över för lek?
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: ca 20 min
Lanthandel öppet 12-13
Guidning 14 på svenska och 13 på finska
Tid: 45 min
FREDAGAR
Gammaldags skollektion 11.15
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: ca 30 min
Lanthandel öppet 12-13
Barnguidning 13
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: ca 20 min
Guidning 14
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: 45 min
LÖRDAGAR
Barnguidning 11:15
Lanthandel öppet 12-13
Gammaldags skollektion 13
Guidning 14
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: 45 min
SÖNDAGAR
Gammaldags skollektion 11:15
Lanthandel öppet 12-13
Guidningar 14 på svenska och 13 på finska
EVENEMANG & TEMADAGAR
8.7 Textildag
Under sommarens textildag visar vi textilier från samlingarna och några verk från Taitoliittos utställning Lappat och lagat. Långt lin, fina tyger-utställningen visar hur tråd och tyg framställdes i Österbotten i början av 1900-talet. Under dagen finns guidningar för utställningarna och i Lanthandeln kan du prata med guide om textilhistoria.
Hantverkaregillet Björken medverkar med verkstäder och arbetsvisningar i olika hantverkstekniker. Solf Hantverksskola hålls en workshop och konstpedagog Susan Granberg hålls en workshop om synlig lagning (Visible mending). Vi visar också tvätt av kläder och sängkläder på gammalt sätt. Uppvisningar med stenmangel kl. 12-14. Öppet stickkafé kl. 13-15.
Programmet ingår i inträdesavgiften. Museikortmål.
10.7 Konstens dag
Stundars deltar i Den finländska bildkonstens dag.
Kl 11-14 Stehuggarens stuga. Camilla Forsén- Ström målar och berättar om sin konst.
Kl 10-16 Open Studio. Residenskonstnär Ursula Sepponen visar sin konst.
Programmet ingår i inträdesavgiften. Museikortmål.
22.7 Matdag
Temadag Mat på Stundars kommer i år att handla om vardagsmaten tidigt 1900-tal. Stommen i kosten fick man främst från närmiljön, från den egna gårdens produktion och speciellt vardagsmaten var därför enkel. Hur såg maten ut och vad bestod den av? Det här kan du ta del av under Matdagen genom utställningar, smakprov, fotografier och recept.
Vi kokar korngrynsgröt över öppen eld och delar ut smakprover då gröten är klar, ca kl 13.
Under matdagen bakar Jessica Granlund blodbröd i vårt bageri och det finns möjlighet att köpa hem bröd. Begränsad mängd.
Vi kommer också att lyfta fram en av vardagens viktigaste råvara, nämligen saltströmming och Anita Storm är på plats och ger tips om tillredning av dagens motsvarande förmånliga och goda fiskar.
För barnen finns en egen uppgift som handlar om äldre tiders skafferier.
Förverkligas i samarbete med KulturÖsterbotten, projekt Kurant. Programmet ingår i inträdesavgiften. Museikortmål.
8.7 Husdjursdag
Aktiviteter i Stundars djurgård hela dagen tillsammans med djurskötaren. Du får sköta, mata fåren, kaninerna och hönsen som bor på Stundars.
Djurguidning kl 11:15 och 14:00
Österbottens Kaninhoppare
Käpphästbana (Korsholm fritid och kultur)
Djurmålning
Program uppdateras. Programmet ingår i inträdesavgiften.
SOMMARUTSTÄLLNINGAR
Hemmers hus
1.7.-15.8.2021 Leif Strengell & Anni Laukka
Den Andra Sjön. Fotogravyrer av Leif Strengell. ”Den Andra Sjön” består av ett trettiotal grafiktryck i tekniken fotogravyr. De flesta av bilderna är skogs- och naturmotiv. De har tidigare kopplats till att spegla historiska händelser. Kommundelen Munsala i Nykarleby har för Leif Strengell varit en mytomspunnen ort med mångfacetterad historia i den s.k. “Munsala-socialismen” och som var mycket påtaglig under självständighetsperioden 1916-17. Samtidigt har också den under fortsättningskriget 1944 aktiva “skogsgrardismen” inspirerat honom. Här handlar det om krigströtta desertörer som gömde sig i skogarna längs våra kuster i Österbotten.
Leif Stengell berätter: ”I och med att mina bilder har blivit mer allmängiltiga så har mina koncept också glidit över i tankar kring energianvändning, naturvård och människans aktiva part i klimatförändringen och jordens utarmning. Här har jag fått tacksam hjälp i mitt tänkande av Göran Torrkulla som har bidragit med en text till min nya bok, som lanseras i samband med sommarens utställning vid Stundars.”
I Anni Laukas fotoserien ”Rethinking the Values” återspeglar kampen mellan den tysta inre rösten och det omgivande trycket och kraven från omvärlden. Har de viktiga sakerna i livet blivit avlägsna och tillsidosatta? Med prestationer och framgång, strävar man ofta till lycka, men tiden stannar inte när målen uppnåtts. Brådskan fortsätter och nya mål och ansvar väntar på att hanteras och pengar dikterar den ständigt växande takten.
Man kan känna sig ganska förlorad. Hela tiden borde man vara på platser och göra saker, medan ens sinne verkligen längtar efter lugn och återanslutning till naturen. Det är som om man hela tiden är på väg någonstans, men aldrig kommer fram.
Arbetslivet har allt mer sammansmält med privatlivet, och senast nu under koronapandemin har vi fått lära oss att en distanskontor går att ha med sig var som helst, när som helst. Men får vi också vara oproduktiva och fokusera oss i det som verkligen är viktigt för oss själva, på riktigt?
Fähus
1.7.-15.8.2021 Moa Cederberg
Stenhuggarens stuga
1.7.-15.8.2021 Camilla Forsén–Ström
”Tillsammans”. En utställning av Camilla Forsén-Ström. Målningar i akryl. En tillbakablick till äldre tider när vi gjorde allt tillsammans, gammal som ung. Sida vid sida. Efter ett år av restriktioner är det just det som vi alla längtar efter, det att få vara tillsammans igen.
Bondstugan, Lanthandel, Smedens stuga & Krukmakarens stuga
28.6.-15.8.2021 Lappat och lagat -textilutställning (Taitoliitto) & textilier från Stundars textilsamlingen
Krukmakarens stuga
28.6.-15.8.2021 Långt lin, fina tyger – linutställning