Sommarsäsongen inleds 28 juni och museet är öppet varje dag kl. 11-16 fram till den 15 augusti.

Du är välkommen att landa mitt i gamla tiders lantliv!

Under sommaren på Stundars väcks den österbottniska kustregionens lantliv för 100 år sedan till liv. De dagliga uppgifterna var många såsom matlagning bakning och hantverk och djuren behövde också skötsel. Livet förr var mycket naturnära. Samma stämning hittas på Finlands tredje största friluftsmuseum där man kan spendera tid och njuta av sin matsäck på det stora museiområdet. Idylliska Cirkas butik och kafé erbjuder lunch och annat. Stundars lekplats vid kafé har fått nya lekredskap och sittplatser!

På Stundars ser vi inte bara bakåt utan museet är starkt rotat i nutiden. Under museibesöket kan man märka att många livsstilar och vanor är gångbara under vår tid. Kunskap om gamla tiders lantliv får man genom guidningar och utställningar. Barnen har en egen guidning. I skolan kan man delta i en gammaldags skollektion. Djurgården är öppen hela sommaren. Konstutställningarna visar Österbottnisk nutidskonst.

I våra konstutställningar kan du bekanta dig med österbottnisk nutidskonst och i de mindre utställningarna med österbottnisk textilhistoria. Utställningen Lappat och lagat som Taitoliitto har producerat lyfter fram årets hantverksteknik, att lappa och att laga. Parallellt med den utställningen visar vi gamla lappade textilier ur Stundars textilsamling.

VARJE VECKA: Guidningar för vuxna och även för barn, gammaldags skollektioner, djurguidningar och på tisdagar Djurdag. För barnen är Lekbondstugan, Lekfähuset och Leklanthandeln öppna. Barnens snickarbod är öppen då personal finns på plats och där får man snickra. Vi visar också hur man bakade, tvättade kläder och strök förr i tiden.

Under sommaren hålls tre temadagar. Dessa är Textildag 8.7., Matdag 22.7. och Husdjursdag 7.8. Dessutom uppmärksammar vi Bildkonstens dag 10.7. tillsammans med Brages friluftsmuseum och Vasa stads museer.

Denna sommar introducerar vi en trippelbiljett i samarbete med Brages friluftsmuseum, Vasa stads museer och VisitVasa.

SOMMARPROGRAM 2021

MÅNDAGAR

Djurguidning 11:15

Du får mata och sköta kaninerna, fåren och hönsen. Djurguidningen är tillgänglig med både barnvagn och rullstol. Språk: svenska, finska, engelska

Tid: ca 30 min

Guidning 14:00 på svenska och 13:00 på finska

Hur levde människorna för över 100 år sedan? Hurdan var deras vardag? Vad arbetade de med, vad åt de och hur klädde de sig? Hur såg hemmen, skolan och butiken ut och vad var deras historia? Om detta och mycket mer om österbottniskt lantliv får du höra och se under Stundars museiguidning. Under denna sommar sker guidningarna utomhus och besökarna får självständigt bekanta sig med inomhusmiljöerna.

Språk: svenska, finska, engelska

Tid: ca 45 min

TISDAGAR

Djurdag kl 11-14:30

Djurguidning 11:15
Du får mata och sköta kaninerna, fåren och hönsen. Djurguidningen är tillgänglig med både barnvagn och rullstol.

Språk: svenska, finska, engelska

Tid: ca 30 min

Ponnyn besöker Djurgården 12.15-13.00

Möjlighet att sköta ponnyn och kanske borsta den tillsammans med djurskötaren.

Vi hälsa på alla djuren tillsammans med djurskötaren 14:00-15:30

ONSDAGAR

Djurguidning 11:15

Språk: svenska, finska, engelska

Tid: ca 30 min

Gammaldags skollektion 13:00

När hygiengranskningen av öron och naglar är gjord kan skoldagen börja. Vi läser, skriver och räknar enligt gamla beprövade metoder. Läraren önskar att ingen behöver ställas i skamvrån, men sånt händer tyvärr nu och då.

Språk: svenska, finska, engelska

Tid: ca 30 min

Guidning 14:00

Språk: svenska, finska, engelska

Tid: 45 min

TORSDAGAR

Barnguidning 11:15

Hur levde barnen förr i tiden? Gick de på dagis /i barnträdgård eller vem skötte dem när mamma och pappa hade fullt upp med arbete på gården? Var barnen med och arbetade och fanns det alls tid över för lek?
Språk: svenska, finska, engelska
Tid: ca 20 min

Guidning 14:00 på svenska och 13:00 på finska

Tid: 45 min

FREDAGAR

Gammaldags skollektion 11.15

Språk: svenska, finska, engelska

Tid: ca 30 min

Barnguidning 13:00

Språk: svenska, finska, engelska

Tid: ca 20 min

Guidning 14:00

Språk: svenska, finska, engelska

Tid: 45 min

LÖRDAGAR

Barnguidning 11:15

Gammaldags skollektion 13:00

SÖNDAGAR

Gammaldags skollektion 11:15

Guidningar 14:00 på svenska och 13:00 på finska

EVENEMANG & TEMADAGAR

8.7 Textildag

Under sommarens textildag visar vi textilier från samlingarna och några verk från Taitoliittos utställning Lappat och lagat. Långt lin, fina tyger-utställningen visar hur tråd och tyg framställdes i Österbotten i början av 1900-talet. Under dagen finns guidningar för utställningarna och i Lanthandeln kan du prata med guide om textilhistoria.

Hantverkaregillet Björken medverkar med verkstäder och arbetsvisningar i olika hantverkstekniker. Solf Hantverksskola hålls en workshop. Vi visar också tvätt av kläder och sängkläder på gammalt sätt.

Programmet ingår i inträdesavgiften. Museikortmål.

10.7 Konstens dag

Stundars tillsammans med Brages friluftsmuseum och Vasa stads museer deltar i Den finländska bildkonstens dag.

Kl 11-16, Hemmerhuset: Bildkonstnär Leif Strengell berättar om sin konst och visar hur han arbetar på Hemmervinden där även hans utställning visas.

Kl 11-14, Stehuggarens stuga. Camilla Forsén- Ström målar och berättar om sin konst.

Programmet ingår i inträdesavgiften. Museikortmål.

22.7 Matdag

Temadag Mat på Stundars kommer i år att handla om vardagsmaten tidigt 1900-tal. Stommen i kosten fick man främst från närmiljön, från den egna gårdens produktion och speciellt vardagsmaten var därför enkel.  Hur såg maten ut och vad bestod den av? Det här kan du ta del av under Matdagen genom utställningar, smakprov, fotografier och recept.

Vi kokar korngrynsgröt över öppen eld och delar ut smakprover då gröten är klar, ca kl 13.

Under matdagen bakar Jessica Granlund blodbröd i vårt bageri och det finns möjlighet att köpa hem bröd. Begränsad mängd.

 Vi kommer också att lyfta fram en av vardagens viktigaste råvara, nämligen saltströmming och Anita Storm är på plats och ger tips om tillredning av dagens motsvarande förmånliga och goda fiskar.

För barnen finns en egen uppgift som handlar om äldre tiders skafferier.

Förverkligas i samarbete med KulturÖsterbotten, projekt Kurant. Programmet ingår i inträdesavgiften. Museikortmål.

8.7 Husdjursdag

Aktiviteter i Stundars djurgård hela dagen tillsammans med djurskötaren. Du får sköta, mata fåren, kaninerna och hönsen som bor på Stundars.

Djurguidning kl 11:15 och 14:00

Österbottens Kaninhoppare

Käpphästbana

Djurmålning

Program uppdateras. Programmet ingår i inträdesavgiften.

SOMMARUTSTÄLLNINGAR

Hemmers hus

1.7.-15.8.2021                    Leif Strengell & Anni Laukka

Fähus

1.7.-15.8.2021                    Moa Cederberg


Stenhuggarens stuga        
1.7.-15.8.2021                    Camilla Forsén–Ström

Bondstugan, Lanthandel, Smedens stuga & Krukmakarens stuga

28.6.-15.8.2021                  Lappat och lagat -textilutställning (Taitoliitto) & textilier från                                 Stundars textilsamlingen

Krukmakarens stuga

28.6.-15.8.2021                  Långt lin, fina tyger – linutställning