Stundarsin ulkoilmamuseon leikki- ja oppimisympäristöistä Leikkimaalaistalosta, Leikkinavetasta ja Leikkikaupasta sekä museoalueesta valmistui vuonna 2019 neljä lyhytfilmiä. Niiden pääosaa näyttelivät Pohjanmaan alueella asuvat lapset Joshua Björknäs, Manda Byggningsbacka, Rurik Byrkjeland, Juliet Ditzler, Wilhelmiina Juuti, Vilja Laaksonen, Klara Levlin, Viljami Levlin, Ellen Pitkäkangas, Frida Rintamäki, Selma Tikkanen, Siiri Tikkanen ja Isa Wester. Museopedaogi Pia Timbergin käsikirjoitti ja kuvataiteilija Dragos Alexandrescun ohjasi, kuvasi ja editoi filmit.
Elokuvat kertovat museon lastentoiminnasta, jossa painottuu historian oppiminen leikin ja mielikuvituksen kautta.
Lyhytfilmit ovat nähtävillä Stundarsin kotisivuilla sekä museon YouTube kanavalla.
Lyhytfilmejä tukivat Svenska Kulturfonden ja Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius. Kiitämme rahoittajiamme.
Aikaa ja tilaa mielikuvitusleikeille, osa 1: Maalaistupa. Tämä osa on kuvattu Stundarsin oikeassa 1800-luvulta peräisin olevassa pohjalaistuvassa. Stundarsin Leikkimaalaistalo ei ollut vielä valmistunut kuvausten aikana. Leikkimaalaistalossa lapset voivat leikkiä esimerkiksi entisajan kotileikkejä. Miljöötä käytetään pienten lasten oppimisympäristönä, joka tutustuttaa lapset leikin kautta pohjalaisen perhe-elämän ja entisajan arjen historiaan.
Aikaa ja tilaa mielikuvitusleikeille, osa 2: Leikkinavetta. Osa on kuvattu museon Leikkinavetassa. Siellä lapset voivat leikkiä puisten eläinten kanssa. Navetan leikkieläimet ovat lehmä, hevonen, lampaat, possut, vuohi ja kanat sekä kissa ja kettu. Eläimet olivat aiemmin elintärkeitä omavaraistaloudessa eläville perheille ja maatiloille. Leikkinavetassa lapset tutustuvat entisajan eläintenhoitoon sekä omavaraistalouden historiaan.
Aikaa ja tilaa mielikuvitusleikeille, osa 3: Nikkariverstas. Käsityötaidot olivat ennen vanhaa hyvin tärkeitä, ja niitä tarvittiin jokapäiväisessä elämässä. Stundarsin Nikkariverstaassa lapset pääsevät nikkaroimaan erilaisia puuesineitä tai vaikka vain naulaamaan nauloja puupalaseen. Nikkariverstas tutustuttaa lapset käsityötaitojen historiaan.
Aikaa ja tilaa mielikuvitusleikeille, osa 4: Leikkikauppa. Filmisarjan viimeisessä osassa käydään Stundarsin Leikkikaupassa, jonka miljöössä lapset pääsevät paitsi leikkimään entisajan kauppaleikkejä myös oppimaan kaupankäynnin historiasta sekä murroksesta, joka suomalaisella maaseudulla alkoi tapahtua 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Osassa näkyy myös museon iso ja kaunis ulkoalue, joka soveltuu hyvin lasten ulkoleikeille.