info@stundars.fi

Sommarutställning: Leif Strengell & Anni Laukka

Vernissage torsdag 1.7 kl. 18

 I Hemmersgårdens vind sommarutställning av Leif Strengell och Anni Laukka

Den Andra Sjön. Fotogravyrer av Leif Strengell. ”Den Andra Sjön består av ett trettiotal grafiktryck i tekniken fotogravyr. De flesta av bilderna är skogs- och naturmotiv. De har tidigare kopplats till att spegla historiska händelser. Kommundelen Munsala i Nykarleby har för Leif Strengell varit en mytomspunnen ort med mångfacetterad historia i den s.k. “Munsala-socialismen” och som var mycket påtaglig under självständighetsperioden 1916-17. Samtidigt har också den under fortsättningskriget 1944 aktiva “skogsgrardismen” inspirerat honom. Här handlar det om krigströtta desertörer som gömde sig i skogarna längs våra kuster i Österbotten. 

Leif Strengell berätter: ”I och med att mina bilder har blivit mer allmängiltiga så har mina koncept också glidit över i tankar kring energianvändning, naturvård och människans aktiva part i klimatförändringen och jordens utarmning. Här har jag fått tacksam hjälp i mitt tänkande av Göran Torrkulla som har bidragit med en text till min nya bok, som lanseras i samband med sommarens utställning vid Stundars.”


Leif Strengell: Running II, fotogravyr, 2020

I Anni Laukas fotoserien ”Rethinking the Values” återspeglar kampen mellan den tysta inre rösten och det omgivande trycket och kraven från omvärlden. Har de viktiga sakerna i livet blivit avlägsna och tillsidosatta? Med prestationer och framgång, strävar man ofta till lycka, men tiden stannar inte när målen uppnåtts. Brådskan fortsätter och nya mål och ansvar väntar på att hanteras och pengar dikterar den ständigt växande takten. 

Man kan känna sig ganska förlorad. Hela tiden borde man vara på platser och göra saker, medan ens sinne verkligen längtar efter lugn och återanslutning till naturen. Det är som om man hela tiden är på väg någonstans, men aldrig kommer fram. 

Arbetslivet har allt mer sammansmält med privatlivet, och senast nu under koronapandemin har vi fått lära oss att en distanskontor går att ha med sig var som helst, när som helst. Men får vi också vara oproduktiva och fokusera oss i det som verkligen är viktigt för oss själva, på riktigt?


Anni Laukka: Rethinking the Values, 2020. 


Evenemangsdetaljer

  • Datum:

  • 2021-07-01 - 2021-08-15
  • 00:00 - 00:00