info@stundars.fi

Museotorstai Rofhöksissä

Mitä Pyhäinmiestenpäivällä, Halloweenillä, Kekrillä, Día de Muertosilla ja Samhainilla on yhteistä, ja mitä ovat niiden väliset erot? Nimestä riippumatta syksyn ja Talven välinen murrosaika on muinaisista ajoista asti ollut hyvin tärkeä juhlapyhä satovuodessa.

Pohjoismaissa Mikkelinpäivä syyskuun lopussa ja Pyhäinmiestenpäivä marraskuun alussa ovat olleet erityisen tärkeitä maaseudun asukkaille, koska ennen talvea kaikki sadonkorjuu ja muut askareet on saatava valmiiksi ja talvivarastot on täytettävä, minkä jälkeen seuraa pitkä ja epävarma odotus ensi kesään. Siksi ihmiset monissa paikoissa valmistautuivat henkisesti talven tuloon syysjuhlan merkeissä. Lisäksi henkimaailman uskottiin tulevan aktiivisemmaksi öiden muuttuessa pidemmiksi ja synkemmiksi. Sen vuoksi ympäri Eurooppaa ovat monet sytyttäneet pieniä lyhtyjä, auttaakseen vastakuolleita löytämään tiensä tuonpuoleiseen.

Tervetuloa museotorstaina Rofhöksiin, kuulemaan eri kansanuskomusten ja kirkollisten juhlapyhien yhteisistä juurista, miten uusi ja ikivanha on sekoittunut ajan myötä.


Event Details

  • Päivämäärä:

  • 2023-06-09
  • 00:00 - 00:00