info@stundars.fi

Museitorsdag: Upp och hoppa, ut och leka!

28.1.2021 Upp och hoppa, ut och leka!
På museitorsdagen den 28.1.2021 publicerar vi en guide om ett par gamla vinterutelekar samt en kort instruktionsvideo på Stundars Youtube-kanal. Förr i tiden var barn och unga mycket utomhus året runt. På vintern lekte man vinterlekar där man använde snön för att markera områden, stigar och bon samt till annat som behövdes för lekarna. Hitta ett trevligt uteområde, som exempelvis den egna gården, en uteplan eller annat lämpligt ställe som ni känner till.  På Stundars stora museiområde får man också komma och leka gratis.

Trevliga lekstunder!

Video till Varglov lek på Stundars YouTube kanal:

https://www.youtube.com/watch?v=Gf-F7vlK6U0

Amanuens Susanne Lagus berättar om leken. Lekande barn på video: Minéa, Mathilda, Madison, Adelina och Aron. Filmare: Kim Blåfield från Projektet Boden Live vid Yrkesakademin i Österbotten

Ekrem, Carola, 1997: ”Vi leder en blindbock till kungens bord”.  Lekar från Svenskfinland. Helsingors: Vargloven, s. 19-21: 
Upptecknad 1937 efter Alvar Enberg 27 år, Molpe Korsnäs. Leken har upptecknats i Nyland och Österbotten  och dess namn har varierat på olika orter. I Sideby och Bromarv har den t.ex. haft namnet Koddase, i Österbotten Rävringen och i Ingå Springa varg. Leken har i Sverige b.la namnet Rävkula, Ringvarg och Julkuse. I USA heter den Sheep and wolf och på finska heter den Susisilla.
SLS 487a, 2.

Anvisning till lek Vargloven: Vargloven_anvisning_sv

Anvisning till lek ”Koka!” eller ”Ut och In”: Koka_beskrivning_sv

Anvisning till lek ”Dra blindbock”: Dra blindbock_beskrivning_sv


Rävringen II (1938). Näsby, Närpes. Foto: Maximilian Stejskal. SLS.

Stundars friluftsmuseum: ”Upp och hoppa, ut och leka!” Gamla vinterlekar, beskrivningar (pdf) och video på museets YouTube kanal. Idé museipedagog Pia Timberg. Sammanställt av Pia Timberg & amanuens Susanne Lagus.


Evenemangsdetaljer

  • Datum:

  • 2021-01-28 - 2021-02-07
  • 00:00 - 00:00