info@stundars.fi

Museitorsdag med varmprat i Smedens stuga

Veckans varmprat på torsdagen 21.4 kretsar kring vilka slags tavlor folk ansett viktiga att pryda sina hem med. Vi träffas i smedens stuga kl. 12-15 som vanligt. Fritt inträde.

Vår gästkonstnär Matilda Enegren har samtidigt öppen studio i Groska byggnaden. Hos henne går det att måla och pyssla egna tavlor om ni vill.

Prydnadsföremål har under alla tider varit ett viktigt inslag i människors hem, med tavlor som ett vanligt konstverk. Förutom att vara estetiskt tilltalande har bilder mycket symboliskt värde och därför kan tavlor också användas för att visa samhörighet. Exempelvis genom porträtt på statsöverhuvuden som kungar och drottningar, eller människor som av någon annan orsak är mycket ansedda. Tillsammans med fotografier har inramade bilder gradvis blivit allt vanligare och mer personliga, då bilderna börjat föreställa även släktingar och nära familjemedlemmar. Väggarna pryds med allt möjligt från porträtt på tsarer till vackra rysstavlor med ordspråk, samt litografier och emigrantfoton.


Evenemangsdetaljer

  • Datum:

  • 2023-05-30
  • 00:00 - 00:00