info@stundars.fi

Kurs: Restaurera eldstäder

”Gamla gårdar och miljöer – en hållbar resurs för Österbotten” –projektets kurser och evenemang

Projektets tillställningar är öppna för alla som är intresserade av gamla byggnader, kulturmiljöer och deras skötsel och underhåll. Som medverkande finns experter, myndigheter och företagare i branschen och du får även möjlighet att diskutera med dem. Kurserna och föreläsningarna hålls på både svenska och finska.

Kurs 3: Restaurera eldstäder

Stundars, Stundarsvägen 5, Solf                                                to. 18.00-20.30

1.11. och 8.11.2018, 2 ggr                                                          20,00 €

Eldstäder är en viktig del i en gammal byggnad. Det lönar sig att bevara dem och att lära sig använda dem på rätt sätt. Eftersom grunden för eldstäderna sätts i skick samtidigt som husets grund är det skäl att redan i planeringsstadiet utreda vad som skall hända med eldstäderna och hur man kan åtgärda dem.

Kursens rubriker bland annat

  1. Olika eldstäder (historia, material, användningsändamål)
  2. Att använda, vårda och restaurera eldstäder
  3. Lag och regler gällande eldstäder
  4. Att skaffa eller mura på en ny eldstad i ett gammalt hus

Första gången temat är eldstädernas historia, material och olika användningsändamål, hur man tar i bruk och använder gamla eldstäder, hur man sköter dom och hur man kan restaurera gamla eldstäder. Vad kan man göra själv och när behöver man hjälp av yrkesmurare, sotare eller planerare. Vad säger lagen och regler om eldstäder.

Andra kvällens tema är allt vad som är bra att veta innan man köper en gammal eldstad, skaffar en ny eller murar en ny eldstad i ett gammalt hus. Varifrån och hur kan man hitta en gammal eldstad och vilken eldstad är värd att köpa eller restaurera. Skillnader mellan gamla och moderna eldstäder och vilken typ av ny eldstad man ska köpa till ett gammalt hus och vad det kräver.

På plats finns sakkunniga och det är viktigt att kursdeltagarna under kvällen får tid att diskutera ämnet och ställa sina egna frågor till föreläsarna. På kursen använder man både svenska och finska.

Kursinfo och anmälningar senast måndagen den 29.10.2018

Anni Lehtimäki, tel 050 514 0444 e-post: anni.lehtimaki(a)stundars.fi

Välkommen med på kurs!


Evenemangsdetaljer

Evenemanget slutade 08 November 2018