info@stundars.fi

Höstbestyr på Stundars

HÖSTBESTYR PÅ STUNDARS 21.10.2021 kl. 10-14

Fåglarnas höstbestyr

Om hösten flyger många fåglar till sydligare breddgrader, men många stannar även kvar. Vi tar tillsammans reda på vilka fåglar som stannar i våra hemknutar och åt dem tillreder vi fågelmat. Vi spanar också efter fåglar som riktiga fågelskådare!   
På museiområdet
Arr. Kvarkens naturskola

I matboden -pyssel

KulturÖsterbotten har nyligen lanserat ett kunskaps- och pysselpaket om österbottniska mattraditioner och förvaring. I Smedens stuga kan du pyssla med temat mattraditioner. Smedens stuga
Arr. KulturÖsterbotten/projektet Kurant

I matboden -utställning
I en matbod förvarade man höstens skörd som skulle täcka det kommande årets matbehov och för att förlänga hållbarheten användes konserveringsmetoder som t ex torkning och saltning. Förvaringskärlen var gjorda i trä och hålet i matbodens dörr var för katten som hjälpte till att jaga möss och råttor.
Matboden vid Snickarens stuga
Arr. Stundars och KulturÖsterbotten/projektet Kurant

Konst för vintern
Ateljé Stundars residenskonstnär Diana Baumbach (USA) hälsar barn i alla åldrar välkomna att göra ett gemensamt naturkonstverk. Vi samlar material från naturen och väver ett konstverk som får hänga kvar utomhus över vintern. Mer om Diana på www.dianabaumbach.com .                  
Torstens bod vid Snickarens stuga

På matbordet
I Bondstugan står matbordet dukat med rätter som var vanliga i Österbotten för hundra år sedan. Föremål för matlagning och måltider visas. Men finns det nåt på bordet som inte hör hemma där…?
Bondstugan
Arr. Stundars & Brage friluftsmuseum: projektet Museet som klassrum

Känn igen sädesslagen!
Testa om du känner igen havre, korn, råg och vete.
Bondstugan

Gamla tiders kakrecept i Skolan kl. 10-11 & 12-13
I skolan kan du skriva av kakrecept som var populära i början av 1900-talet. Vi använder bläck och gammaldags bläckpenna.
Skolan

Lanthandel öppen kl. 11-12 och 13-14
Gå in i lanthandeln och se vad som fanns till salu förr i tiden.
Lanthandeln

Kortfilmer, syltgrisar, kaffe/te och saft
Fähuset fungerar under dagen som kafé och vi säljer färska syltgrisar. Samtidigt visar vi kortfilmer ur egen produktion som är kopplade till barnverksamheten på Stundars och Brage friluftsmuseum
Fähuset

Cirkas butik och kafé: Lunch och kafétjänster, lokala hantverksprodukter 


Evenemangsdetaljer

  • Datum:

  • 2023-06-09
  • 00:00 - 00:00