info@stundars.fi

Vuoden Gunnar 2015

Korjausrakentajat Andrea ja Eddie Österåker Västerhankmosta, Mustasaaresta ovat Vuoden Gunnar 2015!

årets gunnar

Stundars r.f nimittää perhe Andrea ja Eddie Österåker´n Västerhankmosta Vuoden Gunnariksi 2015. He ovat noin kahdeksan vuoden ajan huolellisesti ja asiantuntevasti kunnostaneet Åppsto-nimistä taloaan hyvinsäilyneeksi pohjalaiseksi hirsitaloksi.

Stundars arvostaa perheen vaivannäköä pohjalaisen hirsirakentamisen ja veistotaidon arvostamisessa. Österåker´n perhe osoittaa, että on mahdollista ottaa hoitaakseen tällaisen kunnostuskohteen, kun vain on mielenkiintoa, aikaa ja talo ja sen sisustusdetaljit otetaan huomioon. Olemme myös iloisia siitä, että Österåker´n ponnistukset ovat luoneet hyvän ja kestävän tuloksen perheen asuintalona. Tämä osoittaa, että perinteiset metodit ja materiaalit ovt yhtä kestäviä  ja miellyttäviä niin tänään kuin 100 tai 200 vuotta sitten. Andrea ja Eddie Österåker osoittavat ettei kulttuuriperintö kuulu vain museoihin, vaan se voi olla korvaamaton osa arkipäiväämme ja ympäristöämme tänäkin päivänä. Työnsä kautta he ovat ottaneet vastuuta pohjalaisen hirsi- ja veistotaidon perinteen jatkamisesta. Österåker´n asuintalo kuuluu rakennusryhmään, joka muodostaa kulttuurimiljöön ja on sijoitettu perinteisesti korkeudelle, mistä on näköala yli pohjalaisen viljelysmaiseman. Talomiljöö sijaitsee kulttuurimaisemassa, joka arvokas maakuntatasolla.

Eddie Österåker on autopeltiseppä Svenska yrkesinstitutet´sta (2008) ja hän myös opiskellut musiikkia Lappfjärd folkhögskola´ssa. Hän työskentelee mekaanikkona Sundom Bil-El Ab:ssa. Hän osallistuu usein Stundarsin käsityöläispäiville eri työesitysten merkeissä, kuten taonta, veistotyöt ja kivijalkakiilaus. V 2007 hän sijoittui kolmanneksi Pohjoismaisessa taonnan mestaruuskisassa, joka järjestettiin Kimon ruukilla. Andrea Österåker on kampaaja Svenska yrkesinstitutet`sta ja työskentelee visualistina Hennes&Mauritz´ssa Vaasassa. Yhdessä lastensa Lindvin ja Vidarin sekä kissojen Sagan ja Tösenin kanssa he asuvat Åppsto´ssa. Pihassa on myös pikkutupa, ulkorakennus ja aitta sekä tuulimylly.

Nimitys Vuoden Gunnar jaettiin ensimmäisen kerran v 2012 museon perustajan Gunnar Rosenholmin (1912-1999) syntymän 100-vuotisjuhlan yhteydessä. Palkinto annetaan henkilölle, ryhmälle tai organisaatiolle luovasta ja inspiroivasta työstä Stundarsin ja Rosenholmin hengessä. Henki voidaan vapaasti kääntää työnä korjausrakentamisen, käsityön, museopedagogiikan tai kuvataiteen alalla.

Vuonna 2012 koordinaattori Annina Ylikoski, lastenkulttuuriverkosto BARK/Pohjanmaan liitto
Vuonna 2013 kotiseutututkija Bengt Brors, Sulva
Vuonna 2014 taideosaaja ja yliintendentti Berndt Arell, Sveriges Nationalmuseum

542_web