info@stundars.fi

Valkokirjonta

 

Kirjonta oli suosittu käsityö porvariston naisten parissa 1800-luvun loppupuoliskolla, ja silloin kehitettiin useita uusia kirjonta teknikoita ja –malleja. Valkokirjonta on yleisnimitys erilaisille kirjontatavoille, jotka on perinteisesti valmistettu valkoisella langalla valkoiselle kankaalle.

Stundarsin kokoelmista löytyy useita valkokirjontatekstiilejä, esimerkiksi pöytäliinoja, petivaatteita ja pyyheliinanpeittoja. Valkokirjontaa on tässä valittu edustamaan pieni kapea pöytäliina joka on 84 cm pitkä ja 36,5, cm leveä. Pohjana on käytetty valkoista pellavakangasta ja kuosi on kirjottu valkoisella kirjontalangalla.

Liina on kirjottu tekniikalla jota kutsutaan englantilaiseksi kirjonnaksi, tekniikka joka nimensä mukaisesti alun perin kehitettiin Isossa Britanniassa.  Malli on ensin piirretty kankaalle. Pöytäliinassa yhdistyy pienet pyöreät punospistoin ympäröidyt reiät ja korko-ompelu. Kirjottu kuvio on pohjustettu etupistoin ja sen jälkeen täytetty tihein laakapistoin niin että pohjustettu alue peittyy. Kirjottu alue jää valmiissa työssä koholle. Kuosin muodostavat reiät on yhdistetty varsipistopunoksilla. Liina on reunustettu pykäreunapistokaarin.  Liina on todennäköisesti tehty 1930-luvulla, mutta tekijä on tuntematon.

Valkokirjonta tuli suosituksi pohjanmaan maaseudulla 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä jolloin uudet sisustusihanteet valtasivat tuvat. Uuteen tyyliin kuului huoneiden sisustaminen monine pikku pöytäliinoineen, pyyheliinanpeitot sekä huoneentaulut. Vuosisadan alussa alettiin myös petaaman sängyt päällyslakanoin jonka yläreuna taitettiin täkin päälle näkyviin.  Uuden tyyppinen lakana inspiroi pohjalaisia maaseutunaisia ja- tyttöjä kirjomaan entistä taidokkaampia kirjontatöitä, usein valkoisella valkoiselle, rei’illä tai ilman.