Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny

Byggnaderna

De gamla husen Topp

”Det är något speciellt med gamla hus. Knirret från golvplankorna, knäppandet i väggarna och den unika doft som karakteriserar varje enskilt hus. Det är en speciell känsla att se ut genom de vågiga glasrutorna och veta att människor i årtionden genom samma fönster har tittat ut för att betrakta väder och vind, för att se vem som kommer längs vägen eller för att glädja sig åt vinterns första domherre. Gamla hus har en själ. Visst kan vi även säga att de gamla husen utgör Stundars själ. I regn och rusk, vårsol och höststorm står de där och lyser i sina österbottniska färger, ockragult och italienskt rött. Och så den väderpinade, gråa fasaden hos lador och backstugor förstås.

Byggnaderna är flyttade från byar runtom i Korsholm och från trakten kring Vasa. På Stundars hittar vi bland annat den stora, ståtliga, gula Hemmersgården, som en gång var barndomshem till den berömda finlandssvenska författaren Jarl Hemmer (1893-1945) och som idag inrymmer restaurang Hemmer, konferens- och utställningsutrymmen. Här finns traditionella röda österbottniska stugor där både postkontor, bageri och lanthandel huserar, uthuslängor med caféverksamhet och butik. Små, grå stugor där hantverkare under hantverkardagarna blickar ut genom fönsterrutorna och fähus där barnen har möjlighet att mjölka träkossan Stundarina. Husen är inredda för att skildra sekelskiftet 1900 och alla står de där med sin speciella historia.”

Text: Maria Österåker i Stundarsboken från 2013

Friluftsmuseet Stundars visar hur det såg ut på den svenskösterbottniska landsbygden från Oravais till Pörtom främst under perioden 1870-1920 med tyngdpunkt på allmogen, hantverkarna och de lägre samhällsklasserna.

Här finns en karta över alla 70 hus på Stundars friluftsområde. Tryck på punkterna, så kan du se vad stugorna heter och läsa mera om dem.

Stugornas Stundars – jubileumsboken inför föreningens 50-årsfirande Topp

Genom ”Stugornas Stundars” kan du ta ett kliv tillbaka till den tid då museistugorna i friluftsmuseet ännu stod på sina originalplatser, läsa om dem som bodde i dem och hur stugorna sedan kom till Stundars. Boken kan du köpa i Cirkas café på Stundars.