”Det är roligt på Stundars museum”

Vi vill att skolelever och dagisbarn skall trivas på vårt museum – samtidigt som de lär sig om vår lokala historia, kultur och traditioner. Vi skräddarsyr gärna besöken enligt hur stor din grupp är, hur länge ni kan stanna och övriga önskemål.  Nedan följer exempel på paket.

Kontakta vårt kansli tfn 06-344 2200 eller info(at)stundars.fi

Program  2018

Julprogram 2018 för daghemsgrupper 

Anmälningar senast:  13.11.2018   info@stundars.fi

 GAMMALDAGS JULSYSSLOR

Tidpunkt: 20 – 22.11 & 27 – 28.11 kl 9

Längd: 2 h

Pris: 6€/barn

Max 25 barn/dag

(delas i grupper på 10!)

Vi gör olika julförberedelser i museibyn.  Här får man baka ”gottagubbar”, göra julpyssel och klä julgranen.

Vi avslutar med att äta de nygräddade bullarna och dricka saft.

 

JULVANDRING

Tidpunkt: 4 & 6.12 kl 9 eller 10.15

Längd: 1 h

Pris: 6€/barn

(inkl. saft och pepparkaka)

3€/vuxen (kaffe och pepparkaka)

Max 20 barn/grupp!

Under julvandringen besöker vi olika hus i museibyn och bekantar oss med hur man firade jul förr i världen. Vi får också hjälpa mor i bondstugan med julförberedelserna. Vandringen avslutas med saft och pepparkaka i Smedens stuga.

JULSYSSLOR OCH LEKAR

Tidpunkt: 11.12 kl 9

Längd: 2 h

Pris: 6 €/barn

(inkl. saft och syltgris)

3 €/vuxen (kaffe och syltgris)

Kom och tillbringa en trevlig förmiddag på Stundars med olika juliga utesysslor och lekar! I lekfähuset väntar djuren på att fähuset ska städas och prydas till julen. Kärvar till småfåglarna sätts upp utomhus. I smedens stuga får man värma sig vid brasan och bekanta sig med Smedis-Marias julstök. I bondstugan husmor läser en julsaga. Det finns ju så mycket man måste göra inför julen! Men på Stundars hinner vi alltid leka, för leken är barnens viktigaste jobb.

I fähuset serveras syltgrisar med saft och kaffe.

Klä er varmt för denna förmiddag eftersom vi rör oss utomhus!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guidad rundtur i ett av Finlands största friluftsmuseer

Vi bekantar oss bland annat med vardagslivet i lanthandeln, byskolan och bondstugan. Hur levde man under sekelskiftet 1900 på den svenskspråkiga österbottniska landsbygden.

Tid: ca 1 h
Rekommenderad ålder: förskola uppåt
Grupp: max 20 barn/klass
Pris: 50 € / klass

Gammaldags skollektion

Under en gammaldags skollektion får du öva räkning på kulramen eller läsning ur ABC-boken. Är du duktig får du även skriva med en riktig bläckpenna. Du kom väl ihåg att lärarinnan kan kontrollera att du tvättat öronen ordentligt…

Tid: 45 min
Grupp: max 20 barn/klass
Rekommenderad ålder: förskola och uppåt
Pris: 50 € / klass

 

 

Tidsresa – Vardagsbestyr anno 1903

Vardag år 1903 - Smedens Anna har bråttom och tar gärna flitiga pigor och drängar till hjälp. I tidsresan får alla barn klä sig i tidstypiska kläder och får en roll. Under tidsresan utför vi vardagliga sysslor såsom att bära in ved och städa stugan. Djuren ute i Fähuset skall även ”matas”. Efter att ha arbetat smakar det väl gott med lite mat som vi själva tillrett under tidsresan.

Tid: 1,5-2 h
Grupp: max 12 barn
Rekommenderad ålder: förskola och uppåt
Pris: 100 €

Gångna tiders klädmode

Kläderna berättade förvånansvärt mycket om personen som bar kläderna. Vad önskade sig en ung person i samband med konfirmationen? Fick en fattig torparflicka lika många kjolar som en bondgårdsdotter? Precis som idag växlade modet och kläderna visade ens status också för hundra år sedan.

Tid: 1 h
Grupp: ca 20 elever
Rekommenderad ålder: högstadiet och uppåt
Pris: 80 €

Amerikabrevet

Bonddottern Sofia Pått från Karmas i Västersolf reste till Amerika år 1893 som tjugosexåring. Hon emigrerade i april eftersom den stränga kölden i februari satte stopp för alla resplaner. Själva resan räckte sedan 25 dygn och var mycket strapatsrik. Men varför beslöt så många österbottningar att emigrera till Amerika? Under tidsresan förbereder vi resan genom att packa kappsäcken och ställa en ordentlig matsäck i ordning. Vi övar oss även i nyttiga engelska fraser som vi kan behöva vid ankomsten till Amerika.

Tid: ca 1,5 h
Grupp: max 12 barn
Rekommenderad ålder: åk 7 och uppåt
Pris: 100 €