”Det är roligt på Stundars museum”

Vi vill att skolelever och dagisbarn skall trivas på vårt museum – samtidigt som de lär sig om vår lokala historia, kultur och traditioner. Vi skräddarsyr gärna besöken enligt hur stor din grupp är, hur länge ni kan stanna och övriga önskemål.  Nedan följer exempel på paket.

Kontakta vårt kansli tfn 06-344 2200 eller info(at)stundars.fi

Program våren 2018

Här hittar du vårprogram för dagis- och skolgrupper.

15.5 Skolhantverkardagar kl. 9-12 & 16.5 Skolhantverkardagar kl. 9-12

Under hantverkardagarna är museibyn fylld med hantverkare som demonstrerar sin yrkesskicklighet. Skolgrupperna tas emot av Stundars guider som ger en kort introduktion. Därefter går gruppen runt på egen hand tillsammans med sina lärare. Under hantverkardagarna får eleverna också pröva på något enklare hantverk.

Vi ber er reservera minst 2 timmar för besöket på Stundars. Hantverkarna finns på plats till kl. 12, vilket innebär att ”sista ankomsttid” är ca kl. 10.00.

Förfriskningar

* Färska syltgrisar och saft säljs på museiområdet.

* På Stundars finns även Cirkas butik och kafé där ni kan fynda presenter och godis.

* På museiområdet är bord och bänkar utplacerade för er som har med egen matsäck.

Inträde

Pris: 6 €/person (lärare, assistenter och chaufförer gratis). Betalning kontant eller med faktura.

Anmälan

Eftersom hantverkardagarna är välbesökta ber vi er att senast 8.5.2018 anmäla er grupp, tfn 06 344 2226/050-4320688 eller info@stundars.fi

23.5 Vårlek för daghemsgrupper kl. 9-11 & 24.5 Vårlek för daghemsgrupper kl. 9-11

Kom och tillbringa en trevlig förmiddag på Stundars med olika vårlekar. Här kan man bland annat blåsa såpbubblor, leka med barkbåtar, snickra, fiska pärlor, pröva på hantverk och gå inte-stöta-marken bana. I Smedens stuga kan man bekanta sig med Smedis-Maria. I Lekfähuset och Leklanthandeln kan man ta hand om djur och handla nästan på riktigt och i Snickarboden får man såga och spika. I Fähuset serveras syltgrisar med saft och kaffe.

Klä er varmt för denna förmiddag eftersom vi rör oss utomhus!

På Stundars finns även Cirkas butik och kafé där ni kan fynda presenter och godis.

Inträde

Pris: 6 €/barn, 3€/vuxen (saft/kaffe och syltgris ingår). Betalning kontant eller med faktura.

Anmälan

Eftersom vårlekdagar är välbesökta ber vi er att senast 8.5.2018 anmäla er grupp, tfn 06 344 2226, mobil 050 432 0688 eller info@stundars.fi

Guidad rundtur i ett av Finlands största friluftsmuseer

Vi bekantar oss bland annat med vardagslivet i lanthandeln, byskolan och bondstugan. Hur levde man under sekelskiftet 1900 på den svenskspråkiga österbottniska landsbygden.

Tid: ca 1 h
Rekommenderad ålder: förskola uppåt
Grupp: max 20 barn/klass
Pris: 50 € / klass

Gammaldags skollektion

Under en gammaldags skollektion får du öva räkning på kulramen eller läsning ur ABC-boken. Är du duktig får du även skriva med en riktig bläckpenna. Du kom väl ihåg att lärarinnan kan kontrollera att du tvättat öronen ordentligt…

Tid: 45 min
Grupp: max 20 barn/klass
Rekommenderad ålder: förskola och uppåt
Pris: 50 € / klass

 

 

Tidsresa – Vardagsbestyr anno 1903

Vardag år 1903 - Smedens Anna har bråttom och tar gärna flitiga pigor och drängar till hjälp. I tidsresan får alla barn klä sig i tidstypiska kläder och får en roll. Under tidsresan utför vi vardagliga sysslor såsom att bära in ved och städa stugan. Djuren ute i Fähuset skall även ”matas”. Efter att ha arbetat smakar det väl gott med lite mat som vi själva tillrett under tidsresan.

Tid: 1,5-2 h
Grupp: max 12 barn
Rekommenderad ålder: förskola och uppåt
Pris: 100 €

Gångna tiders klädmode

Kläderna berättade förvånansvärt mycket om personen som bar kläderna. Vad önskade sig en ung person i samband med konfirmationen? Fick en fattig torparflicka lika många kjolar som en bondgårdsdotter? Precis som idag växlade modet och kläderna visade ens status också för hundra år sedan.

Tid: 1 h
Grupp: ca 20 elever
Rekommenderad ålder: högstadiet och uppåt
Pris: 80 €

Amerikabrevet

Bonddottern Sofia Pått från Karmas i Västersolf reste till Amerika år 1893 som tjugosexåring. Hon emigrerade i april eftersom den stränga kölden i februari satte stopp för alla resplaner. Själva resan räckte sedan 25 dygn och var mycket strapatsrik. Men varför beslöt så många österbottningar att emigrera till Amerika? Under tidsresan förbereder vi resan genom att packa kappsäcken och ställa en ordentlig matsäck i ordning. Vi övar oss även i nyttiga engelska fraser som vi kan behöva vid ankomsten till Amerika.

Tid: ca 1,5 h
Grupp: max 12 barn
Rekommenderad ålder: åk 7 och uppåt
Pris: 100 €