Öppet på Stundars 27.6-15.8

IMG_6750

Under sommaren lever hela Stundars museum år 1903 och museiområdet befolkas av ”bybor” som utför allehanda praktiska sysslor samtidigt som de berättar om livet i början på 1900-talet. Som besökare kan du själv delta i olika sysslor eller bara ha en trevlig pratstund med byborna. I Lekfähuset kan barnen sköta om våra husdjur i trä och i leklanthandeln får man väga mäta, köpa och sälja. Under sommarsäsongen finns det höns, grisar och kalvar i museibyn.

Under sommarsäsongen 27.6-15.8 har vi öppet varje dag kl 11-16. Kom och tillbringa sommarens bästa dag hos oss!

Museipressen är igång

Museibloggen är en del av samarbetet inom projektet ”Möten2” mellan Sagalund, Fiskars och Stundars museer. I projektet har det startats en blogg som berättar om livet förr på våra tre orter, Kimitoön, Fiskars och Solf i Korsholm.  I museibloggen presenterar vi gamla brev som ett exempel på det värdefulla material som finns i våra museer. Varje ”bloggare” har dokumenterat livet på sin ort. Genom breven får vi en bild av den lokala historien så som enskilda människor har uppfattat den.

Anna Bäckström (1875-1942) beskriver Fiskars bruk ur en kontorists ögon. Fanny Forsman (1836-1912) är ÅU:s korrespondent på Kimitoön medan Gunnar Rosenholms (1912-1999) text handlar om uppbyggnaden av ett soldattorp på Stundars.

Museigrundaren Gunnar Rosenholms sände under åren 1972-1999 ca 325 brev med instruktioner och råd om hur museibyn kunde utvecklas och förvaltas. På 1990-talet ägnade han uppbyggnaden av ett soldattorp stor möda. Under åren 1889-1994 skrev han totalt 21 brev som alla berörde soldattorpets uppförande, inredning och möblering. Utdrag ur breven från år 1993 publiceras i bloggen.

museipressen.ratata.fi

A1-67_web

 

Tisdagskvällar på museet

kardning

De populära tisdagskvällsprogrammen drar igång igen! Vi bjuder på en mångsidig serie föreläsningar/aktiviter på tisdagkvällar. Programmen börjar kl. 18.30 och pågår ca 1,5 h. Tillfällena är tvåspråkiga, om inget annat anges. Gratis inträde, kaffeservering.

23.2 Presentation av Ateljé Stundars
Konstnärsresidensets verksamhet presenteras av Ann-Maj Björkell-Holm och Carola Harmaakivi från KulturÖsterbotten samt nuvarande gästkonstnär Shahrzad Malekian (Iran).

21.3  Påskpyssel (obs! måndagkväll, kl 18-20)
Vi tovar påskkycklingar och ägg – passar både för vuxna och barn. Materialavgift 7 €. Ingen anmälan!

12.4 En kväll i Gunnar Rosenholms sällskap
Vi visar en TV-intervju med museigrundaren Gunnar Rosenholm från 1990, gjord av Tor Ahlstrand.

17.5 Ta tillvara blommor och blad!
Inför sommaren får vi tillsammans med Elinor Påfs lära oss hur man kan använda växter till saft, sylt och sirap.

Årets Gunnar 2015

Byggnadsvårdarna Andrea och Eddie Österåker i Västerhankmo, Korsholm är Årets Gunnar 2015!

årets gunnar

Stundars r.f. utser familjen Andrea och Eddie Österåker i Västerhankmo till Årets Gunnar 2015. De har i ca åtta års tid omsorgsfullt och sakkunnigt renoverat sin gård Åppsto till en välbevarad österbottnisk timmerbyggnad.

Stundars uppskattar familjens möda att värdesätta den skickliga österbottniska timrings- och snickarkonsten. Familjen Österåker visar att det är möjligt att ta sig an ett dylikt renoveringsobjekt bara man har intresse, tid och lyhördhet inför huset och dess olika inredningsdetaljer. Vi är också glada över att Österåkers ansträngningar gett ett gott och hållbart resultat som familjens bostadshus. Det visar att traditionella metoder och material är minst lika hållbara och attraktiva idag som för 100 eller 200 år sedan. Andrea och Eddie Österåker visar att kulturarvet inte bara hör hemma på museer, utan att det kan vara en ovärderlig del av vår vardag och livsmiljö idag. Genom sitt arbete har de tagit ansvar för att bära vidare det arv som den österbottniska timrings- och snickarkonsten rymmer. Österåkers bostadsbyggnad ingår i en grupp byggnader som utgör en hel byggd kulturmiljö och är placerad i landskapet traditionellt på en höjd med utsikt över det österbottniska odlingslandskapet. Gårdsmiljön ligger inom ett kulturlandskap som är värdefullt på landskapsnivå.

Eddie Österåker är bilplåtslagare från Svenska yrkesinstitutet (år 2008) och har också studerat musik vid Lappfjärds folkhögskola. Han arbetar som mekaniker vid Sundom Bil-El Ab. Han medverkar ofta på Stundars Hantverkardagar med olika arbetsdemonstrationer som smide, snickeriarbeten eller stenfotskilning. År 2007 kom han på 3:e plats i Nordiska smidesmästerskapen som arrangerades vid Kimo bruk.  Andrea Österåker är frisör från Svenska yrkesinstitutet och arbetar som visualist på Hennes& Mauritz i Vasa. Tillsammans med barnen Lindvi och Vidar samt katterna Saga och Tösen bor de på Åppsto. Ute på gården finns även en lillstuga, uthus och härbre samt en väderkvarn.

Utmärkelsen Årets Gunnar delades för första gången ut 2012 i samband med 100-årsjubileet av museigrundaren Gunnar Rosenholms (1912-1999) födelse. Priset ges till en person, grupp eller organisation för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda. Anda kan fritt översättas som en insats inom byggnadsvård, hantverk, museipedagogik eller bildkonst.

År 2012 koordinator Annina Ylikoski, barnkulturnätverket BARK/Österbottens förbund
År 2013 hembygdsforskaren Bengt Brors, Solf
År 2014 konstvetaren och överintendent Berndt Arell, Sveriges Nationalmuseum

542_web

 

Stundars söker sommarpersonal!

Stundars söker sommarpersonal för perioden 27.6–15.8.2016 (samt inhopp i maj och juni 2016).

Som sommaranställd sköter du guidningar och levandegör historia med hjälp av rollspel för och med våra besökare.

Du bör vara intresserad av historia och av att visa vårt museum på svenska, finska och engelska för både barn och vuxna. Du deltar även i kundbetjäning, försäljning och övriga varierande uppgifter som förekommer på vårt museum. Vi söker dig som har:

studier i historia, etnologi eller andra kulturhistoriska ämnen
praktiska kunskaper i hantverk och djurskötsel
erfarenhet av drama, arbete med människor eller annat utåtriktat arbete
goda språkkunskaper i svenska, finska och engelska

Sänd in din ansökan med CV senast måndag 29.2.2016 till eva-marie.backnas(at)stundars.fi Närmare uppgifter ger tf. museipedagog Eva-Marie Backnäs tfn 050 432 0688 eller verksamhetsledare Gunilla Sand tfn 050 355 7106.

God Jul och Gott Nytt År

Stundars önskar alla sina besökare, medlemmar, hantverkare och talkojobbare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2016!

Kansliet är stängt 21.12.2015-10.1.2016. Vid brådskande fall ring verksamhetsledare Gunilla Sand tfn 050-3557106 eller e-posta gunilla.sand@stundars.fi

Untitled-6

Jullunch i Restaurang Hemmer

Joulubuffet

Restaurang Hemmers goda jullunch
14-18.12 och 21-23.12 kl. 11.30-14.00

Förrätter:
Hemmers julglögg
Potatissallad med kapris
Marinerade oliver med örter och vitlök
Rosoll och rödbetscrème
Sill- och strömmingssortiment, dillpotatis
Rökt lax, gravad lax och pickelsmajonnäs
Terrin av gädda och kallrökt lax
Caesarsallad med kyckling
Copaskinka och chorizo
Hjortköttspaté och svartvinbärsgelé
Rostbiff, julkorv och syltade lingon
Honungsrostade rödbetor, rucola, pinjenötter och chèvreost
Urval av bröd samt smör
Senapssås, olivolja och balsamico

Varmrätter:
Gratinerad skinka samt senaps-gräddsås smaksatt med konjak
Rostad lax med kräftsås
Kålrots-, potatis- och morotslåda, kokt potatis
Plommon, ärter och brässerade rödkål

Dessert:
Chokladbrownies med valnöt och marinerade bär
Havtornspannacotta Toscakaka med äppel
Urval av ost, pepparkakor, nötter och torkade frukter
Chokladkonfekt och marmelad
Kaffe och te

Bokningar och information tfn 010-3210959
Pris 42 €/person

Årets Gunnar 2015

Vem blir Årets Gunnar 2015?
Årets Gunnar skall ha gjort en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda. Utmärkelsen kan alltså ges till en person eller en grupp. ”Anda” kan tolkas fritt som en insats inom byggnadsvård, museipedagogik, hantverk och bildkonst, dvs områden som stod vår museigrundare Gunnar Rosenholm nära. Stundars anställda och styrelsemedlemmar kan inte utses. Sänd in namnförslag med motivering till verksamhetsledare Gunilla Sand senast 31.12.2015, gunilla.sand@stundars.fi.

BARKs koordinator Annina Ylikoski blev Årets Gunnar 2012
Solf levande uppslagsverk, Bengt Brors blev Årets Gunnar 2013
Konstvetaren och överintendenten Berndt Arell blev Årets Gunnar 2014

åretsgunnar