Kurser våren 2015

Spinna med slända
14-15.3 kl. 10-14.30
Veckoslutskurs i att karda och spinna ull med slända. Avgift: 50€ (material ingår). Ta med egna kardor och slända om sådana finns. Max 8 deltagare. Kursledare: spinnarmästare Barbro Heikinmatti. Anmälan senast t0 12.3. Kursen ordnas i samarbete med SFV Bildning.

Levande museum – inspirationsdag för museer och hembygdsföreningar 
to. 23.4 kl. 10-15
Delta i Stundars’ inspirationsdag kring temat levande museum – få nya idéer och dela med dig av dina egna! Avgift: 25€ (inkl. material). Anmälan senast fre 17.4.

Baka i bakugn
lö. 25.4 kl. 9-15
Baka rågbröd, limpor och bullar tillsammans med bagarmästare Mikael Eriksson. Max. 10 deltagare. Avgift: 25€ (material ingår). Anmälan senast ons. 22.4. Arrangeras i samarbete med SFV Bildning.

Lär dig vässa verktyg
ti. 12.5 kl. 18-20
Få råd och tips om hur man slipar och bryner verktyg. Deltagarna får prova på att vässa verktyg. Kursledare: Andreas Sjöblom.  Max 12 deltagare. Avgift: 15€. Anmälningar senast må 11.5.

Anmälningar till info@stundars.fi eller 06 344 2200.

 

Berndt Arell årets Gunnar 2014

Årets Gunnar 2014 ”Årets Gunnar” är en hedersutmärkelse som delas ut en gång per år ”för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och vårt museums grundare Gunnar Rosenholms anda”. Gunnar Rosenholm (1912-1999) var på sin tid en stor inspiratör, visionär och idéspruta. Han hade förmåga att se in i framtiden och förutse vad som skulle vara bäst för museet och vilka vägar man skulle gå i museiarbetet. Han saknade aldrig visioner och ställde alltid målet högt. Rosenholm trummade ständigt fram bilden av Stundars som kunde bli Österbottens, Svensk-Finlands, Finlands ja hela Nordens finaste friluftsmuseum! Precis som Gunnar Rosenholm gjorde på sin tid gör konstvetaren och överintendent Berndt Arell idag. Han är en verklig visionär.  I en intervju om varför han valde att tillträda sin nuvarande tjänst på Nationalmuseum i Stockholm säger han att han antar att han blev ombedd att ta jobbet eftersom man strävade efter att modernisera museet. Att fortsätta i gamla hjulspår skulle inte ha varit så spännande, det var chansen att skapa nytt som intresserade honom. Han förväntar sig att Nationalmuseum ska bli ett helt nytt museum under hans ledning: ”allt annat vore ett misslyckande”.   Chansen att skapa nytt var antagligen det som drev framåt även när Berndt Arell som direktör för Svenska kulturfonden år 2010-2011 initierade ett regionöverskridande museiutvecklingsprojekt. Detta projekt kom att ha direkt inverkan på Stundars museums verksamhet många år framöver. Åren 2010-11 var Berndt Arell framsynt i äkta Rosenholmsk anda när han fördomsfritt och nyskapande initierade ett museiutvecklingssamarbete mellan Stundars och Sagalunds museer. Han insåg att samarbetet skulle bära frukt och utveckla, förutom de båda medverkande museerna och personalen där, även andra museer i Finland. Samarbetet som Arell förespråkade och understödde ledde till ett treårigt projekt, Museala Vardagsrum. Detta projekt som avslutas under år 2014 har gett många museer i Svenskfinland, inklusive vårt eget, stora och nya idéer om bl.a. hur samarbete över regiongränser kan och bör ske. Under projekttiden har Stundars museum genomgått en förändring när det gäller visningsprogrammet. Vi har nyskapat och omorganiserat. Vi har haft möjligheten att prova på och vi har fått ta del av hur andra museer arbetar både nationellt och internationellt. Vi har fått ett stort kontaktnät och fått lära oss att våga ställa upp och förverkliga mål.  Vi ser framtiden an med tillförsikt och nyfikenhet och håller med glädje med om det som Gunnar Rosenholm en gång skrev: ”Och mycket, mycket är ännu ogjort. Jag vågar inte ens nämna om allt det jag drömmer om att få till Stundars”.  Utmärkelsen ”Årets Gunnar” har delats ut två gånger tidigare, år 2012 till Annina Ylikoski, koordinator inom barnkultur och år 2013 till hembygdsaktivisten Bengt Brors.

Tisdagskvällar på museet

Bekanta dig med Stundars i vår! Vi bjuder på en mångsidig serie föreläsningar/aktiviter på tisdagkvällar. Programmen börjar kl. 18.30 i Hantverkarhuset och pågår ca 1,5 h. Tillfällena är tvåspråkiga, om inget annat anges. Gratis inträde, kaffe & dopp 4€.

10.2 Hantverkarhuset på Stundars (på svenska)
Intendent Peter Båsk berättar om husets historia, byggnadsskeden och vilka planer som finns för framtiden.

17.2 Hantverkarhuset på Stundars (på finska)
Intendent Peter Båsk berättar om husets historia, byggnadsskeden och vilka planer som finns för framtiden.

3.3 Kalasfilmer från 1970-talet
Peter Båsk och Karl-Erik Berg visar filmer från 70-talets kalas på Stundars – kom med på en nostalgitripp!

24.3 Gammaldags mat på gammaldags vis
Pröva på att baka i vedeldad ugn och koka över öppen eld under ledning av Annika Harjula-Eriksson Obs! Pågår till ca kl. 20.30, i Smedens stuga. Anmälningar senast 23.3 info@stundars.fi eller tfn 06 344 2200.

14.4 Stundars tryckerimuseum
Bjarne Hammarström visar tryckerimuseet, möjlighet att trycka egna kort.

5.5 Rundvandring i museibyn
Vi bjuder på en rundvandring i museibyn och berättar om sommarens program och nyheter.

Vantar i långa rader

Bimg003 (2)I samband med utställningen ”Stickat och virkat ur Karins gömmor” sommarsäsongen 2014, ordnades en lekfull teckningstävling där uppdraget var att designa en egen vante. Designers i åldrarna 2 – 63 år lämnade in totalt 30 bidrag.

Bland de inlämnade bidragen lottades tre vinnare: Julius Björndahl 4 år i Vasa, Moona Jankkila 9 år i Vaajakoski och Emmi Lehmus 7 år i Vasa. Grattis till vinnarna!

Du kan titta på alla bidragen här.

Jul på Stundars

IMG_0034

Onsdagen den 17.12.2014 inbjuder Stundars till mysigt julfirande för både stora och små!

Program:

Kl. 9-11 Julbak för barn i åldern 2-6 år i sällskap med en vuxen. Vi bakar ”gottagubbar”, dekorerar julgranen och sköter om djuren i lekföiset. Ingen anmälan behövs.
Pris: 6€/barn (inkl. gottagubbe och saft), 3€/vuxen (inkl. gottagubbe och kaffe).

Obs! Ej för grupper!

Kl 18 Julvandring på svenska (kl 19 på finska). Vi ser på de julpyntade husen och pratar om gamla tiders jultraditioner. Vandringen avslutas med kaffe/saft och pepparkaka framför den öppna spisen i Smedens stuga.
Pris: 7€/vuxna, 3€/barn (inkl. kaffe/saft och pepparkaka)

Årets Gunnar 2014

Vem blir Årets Gunnar 2014?
Årets Gunnar skall ha gjort en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda. Utmärkelsen kan alltså ges till en person eller en grupp. ”Anda” kan tolkas fritt som en insats inom byggnadsvård, museipedagogik, hantverk och bildkonst, dvs områden som stod vår museigrundare Gunnar Rosenholm nära. Stundars anställda och styrelsemedlemmar kan inte utses. Sänd in namnförslag med motivering till verksamhetsledare Victoria Nylund senast 15.11.2014, victoria.nylund@stundars.fi.

BARKs koordinator Annina Ylikoski blev Årets Gunnar 2012 och Solf levande uppslagsverk, Bengt Brors blev Årets Gunnar 2013

åretsgunnar

Museala Vardagsrums slutseminarium 25.9

 

Slutseminarium för projektet Museala Vardagsrum

Torsdag 25.9.2014

Stundars museum

Stundars i Korsholm och Sagalunds museum på Kimitoön har sedan år 2011 haft ett gemensamt projekt “Museala vardagsrum”. Syftet med projektet har varit att förbättra våra museers tillgänglighet på olika sätt. Huvudsponsor har varit Svenska kulturfonden. Eftersom vårt projekt går mot sitt slut kommer vi att ordna ett första slutseminarium torsdag 25.9.2014 på Stundars (ett andra slutseminarium ordnas 10.10 på Sagalunds museum). Förutom att presentera själva projektet och våra resultat vill vi även lyfta fram olika aktuella teman. Professor Katriina Siivonen, Helsingfors universitet kommer att vara en av föredragshållarna. Årets museum 2014 Forssa presenteras av museichef Kati Kivimäki och Åsa Stenström från Västerbottens museum, Sverige kommer att dela med sig av erfarenheter om hur ett museum aktivt kan delta i en regions identitetsbildning. Många av frågeställningarna kommer givetvis att rikta in sig på museernas och kulturarvsförmedlingens framtid. Föreläsarna talar, om inte annat nämns, sina respektive modersmål.

 

Centralt för projektet Museala Vardagsrum har varit att hitta praktiska lösningar som kan fungera både på större museer med mer personal och mindre museer med färre eller inga anställda alls. Som ett konkret bevis på detta kommer vi att inleda seminariedagen med en tidsresa tillsammans med Korsholms högstadium åk 7. Tidsresan utförs i samarbete med Österbottens barnkulturnätverk BARK. Vi önskar att seminariedeltagarna har möjlighet att delta i tidsresan.

 

 

9-11 Tidsresa

Tema: Emigration år 1903

 

11.30-12.30 Lunch

Hemmersgården. Deltagarna betalar lunchen själva

 

12.30 Seminariet inleds på Hemmersgården

12.45-13.30 Katriina Siivonen, Museer och Framtiden / Kulturarvets Betydelse och Kraft. Föreläsningen hålls på svenska

13.30 -14.00  Kaffe & Bulle

14.00-14.45 Kati Kivimäki, Forssa, ”Därför fick vi utmärkelsen Vuoden museo 2014”

Forssa museum har de senaste åren arbetat hårt på att förnya hela museets koncept, alltifrån hanteringen av museisamlingarna till kontakten och dialogen med invånare och besökare. Museet medverkar aktivt i samhällsdebatten och regionens identitetsbildning. Föreläsningen hålls på finska.

14.45- 15.30 Åsa Stenström, Västerbottens museum, Umeå ”Västerbottens museum: dialog och delaktighet”

Västerbottens museum strävar till att vara ett länsmuseum i tiden, med ökad delaktighet och i dialog med besökarna.

15.30-16.15  Presentation av nya publikationen och slutrapporten ”Museala Vardagsrum”, Projektledarna John Björkman, Sagalund & Victoria Nylund, Stundars

 

 

Vi önskar att ni meddelar till Victoria Nylund tel. 044-7635277  eller victoria.nylund@stundars.fi senast 15.9 om ni planerar delta i Tidsresan och lunchen.

I seminariet som är kostnadsfritt ingår eftermiddagskaffe. Lunchen betalar var och en själva.

Varmt välkomna!

 

 

 

 

 

 

 

Medlemsresa till Storkyro

Vi får uppleva 1700-talsmarknaden vid Storkyro gamla kyrka, se utställningen ”Mönstergläjde och färgprakt” med Björköskåp, allmogekläder och säljakt. Vid kyrkan finns också ett Soldatläger med deltagare från flera länder.

kl. 18 startar den stora rekonstruktionen av slaget vid Napue 1714 med ca 350 deltagare från Sverige, Finland, Ryssland, Lettland, Ukraina m.m. Tag med hörselskydd och tältstol.

I bussen finns plats för alla medlemmar, talkojobbare och hantverkare. Anmälan till Gunilla Sand tfn 050-3557106 eller gunilla.sand@stundars.fi senast 3.8.2014.

Start kl. 14.30 från Vasa och kl. 15.00 från Stundars, vi är tillbaka i Solf ca 20.30.

Napue 2014