Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny
HemSamlingarHageltång

Hageltång

Hageltången har kommit till Stundars som en del av en större donation då Gelbgjuteribyggnaden med sitt innehåll flyttades från Sundom. I början av 1970-talet donerade Ole Norrgård sin morfars, Werner Häggqvists gelbjuteri till Stundars. Under den gångna sommaren har föremålen i Gelbgjuteriet (mässingsgjuteriet) på Stundars ordnats upp och katalogiserats digitalt. Ole har deltagit i detta arbete genom att berätta om föremålen för katalogiseraren. Bland föremålen som hör till donationen finns främst sådana som direkt anknyter till gelbgjuteriverksamheten, men även en del föremål som avspeglar ägarnas egna intressen. Ett sådant föremål är hageltången, en gjutform för blyhagel.
Under krigsåren på 1940-talet var Ole Norrgård och hans vän Herbert Nedergård tonåringar och tillsammans ägnade sig gossarna bl.a. åt ekorrjakt. Gossarna snodde ekorrarna och sålde skinnen, som då var en efterfrågad vara. Ole och Herbert tillverkade själva patronerna till hagelbössan de jagade med. De köpte färdiga patronhylsor, som de sedan fyllde med köpt krut och egentillverkade blyhagel. Hageltången som de små blyhaglen göts i var Herberts. En gjutning räckte till två patroner.
Hageltången är ett långsmalt föremål av järn, med ett gångjärn och en gjutformsdel i ena änden och två raka handtag i andra ändan. Gjutformsdelen delas på mitten då tången öppnas. Längs de båda innerkanterna finns små runda hack, som då tången sluts bildar små runda gjutformar för blyhaglen. Ovanpå gjutformen sitter en skena med konformade hål som fungerar som små trattar då man häller det smälta blyet i gjutformarna. Genom att föra skenan framåt skärs överflödigt bly bort och man får rena runda hagel.